Koalícióra lépne az RMDSZ-szel Toró

Elnöki viziten járt Toró T. Tibor Székelyudvarhelyen. Hidegtál mellett hideg békéről és magyar koalícióról beszélt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Toró T. Tibor
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 18., 14:59
4 hozzászólás. 

Bár egy időben országos pártközpont is volt Székelyudvarhelyen, mára ritka látvánnyá vált a pártelnök errefelé. Talán ennek is betudható, hogy a néppárti vezető, Toró T. Tibor látogatására egyből sajtóreggelit szerveztek.

Az elnök főként évet értékelni jött, de közben kicsit elbüszkélkedett az egyetlen választott néppárti tisztségviselővel, Felsőboldogfalva alpolgármesterével, Németi Zoltánnal.

A hidegtál mellett a hideg béke

éveként jellemezte 2013-at, amikor nem voltak ugyan választások, amin jól össze lehetne kapni, de úgy érzik, az RMDSZ még mindig nem tudott megbocsátani a Néppártnak, amiért az részt vett a parlamenti választáson. Toró szerint le akarják szorítani őket a politikai pályáról, bár ők igazán csak a párbeszédre törekednek.

Toró egyik szívfájdalma, hogy az RMDSZ nem szeret támogatni semmilyen olyan kezdeményezést, amit nem ő talált ki. Rögtön példálózott is az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórummal, amit ők kezdeményeztek, és a mai napig nem kaptak érdemi választ.

Bizakodik is azért az elnök, úgy látja a Székely Szabadság Napjával és a Székelyek Nagy Menetelésével olyan vonalon indultak el, amit érdemes követni, és akár érdemi párbeszéd is lehet az eredménye. Toró szeretné kihasználni ezt a felhajtó erőt arra, hogy további megmozdulásokat hozzanak össze, jövőre például egy Erdélyi Önkormányzati Nagygyűlést szerveznének, illetve helyi népszavazásokat akarnak az autonómia ügyében több településen is.

Ez utóbbi kapcsán bírálta az RMDSZ-t azért, hogy szembemenve az ötlettel megyei népszavazásokat próbált tető alá hozni. Ezt ráadásul nem is az autonómia, hanem a fejlesztési régiók mentén képzelték el azért, hogy így román szövetségeket találjanak. Toró szerint nem csak a népszavazások nem jöttek össze, de szövetségeseik sem lettek.

Szolgálunk és koalíciózunk

Mindezek ellenére a jövő évi EP-választást koalícióban képzelik el: az RMDSZ-szel közös listán szeretnének indulni, és szeretnék, ha Tőkés László továbbra is EP-képviselő maradna, hiszen „nem engedheti meg magának az erdélyi magyarság azt a luxust, hogy lemondjon Tőkés László szolgálatáról".

Toró úgy gondolja, hogy ha az RMDSZ továbbra is elzárkózik a közös listától, akkor még a pozitív forgatókönyv szerint is két EP-képviselője lesz az erdélyi magyarságnak a mostani három helyett, de a pesszimista jövőkép szerint akár teljesen képviselet nélkül is maradhat. Alternatívaként egy független jelölt támogatását vázolta fel, leszögezve, hogy az elsődleges cél a koalíció.

Fontosnak tartják a tavasszal esedékes magyarországi választást is – ennek kapcsán úgy látják, a külhoni magyarok a szavazással tudják visszaigazolni az utóbbi évek magyar nemzetpolitikai döntéseit, főként az alkotmánymódosítást, az egyszerűsített honosítást, és a választási regisztráció bevezetését. Egyébként Toró szerint az már mellékes kérdés, hogy kire szavaznak a külhoni magyarok: az egész inkább szimbolikus dolog, és a részvétel a fontos.

Az őszi romániai elnökválasztással

egyelőre nem foglalkoztak behatóbban, de úgy látják, ez olyan alkalom lesz, amikor a román társadalommal párbeszédet tudnak folytatni – még ha kissé egyoldalút is – az országos politikai kérdésekben.

Önkormányzatisággal kapcsolatos kérdésünkre válaszolva Toró elmondta, a tavalyi választásokkor mandátumot szerzett, jórészt tapasztalatlan tanácsosaik számára 2012 végén és 2013 elején tartottak továbbképzéseket, és ezt 2014-ben folytatják. Céljuk, hogy a 2016-os választáson már kiegyensúlyozzák a mostani RMDSZ-fölényt, és összemérhető eredményeik legyenek.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
micsaba
2013-12-18 16:03:10
luxus lenne?
ha jól számolom, 2 mandátumnyi szolgálata volt a Püspök úrnak. Amit nem tudni, az az hogy mi haszna is volt az erdélyi magyarságnak ebből....
avatar
pippo
2013-12-18 19:04:12
re: luxus lenne?
Hát nem tudom ki lehetsz, de azt jól tetted, hogy a Püspök úr nevét nem vetted a szádra, mert RMDSZ-es s.ggnyalóként nem is érdemled meg, de akkor kérdeznélek, hogy az RMDSZ-nek mi haszna volt 23 év alatt Bukarestben ?
avatar
micsaba
2013-12-18 19:42:16
:)
a nyalást rád és elveidben társaidra bízom, pártkatonaként ez neked sokkal jobban fog menni, mint nekem, politikailag seszínűnek.
S ha már a cikk üzenetét kommenteljük, mit is mond Toró T (ex RKP-s, ex-RMDSZ-s, ex-MPP, exSZNT-s) jelenleg néppártos vezető? Se többet. se kevesebbet, mint azt, van az az érdek, amiért az EMNP-nek érdemes az RMDSZ ülepét ....
avatar
pippo
2013-12-18 20:17:15
re: :)
Nagyot tévedsz mert nem vagyok pártkatona, te biztosan az vagy, mert aki leértékelő véleményen van Tőkés László munkásságáról az csak RMDSZ-es lehet vagy tudatlan bunkó !!! Külföldön élek már 5 éve többek között az RMDSZ "nagy megvalósításai" miatt és azelőtt se voltam semmilyen párt tagja...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."