Önállóan indulna az EMNP az EP-választáson?

Az EMNP azt fontolgatja, hogy önálló jelöltlistát állít az EP-választásokra, vagy független jelöltként nevezi Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tőkés László
Tőkés László
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 27., 08:28
0 hozzászólás. 

Az EMNP és az EMNT elnöksége közösen ülésezett a hét végén Torockón, és immár nemcsak elméleti lehetőségként, hanem a megvalósíthatóság szempontjából is számba vették az EP-választásokon való részvétel lehetőségét.

Az EMNP vasárnapi közleménye szerint Tőkés László EMNT-elnök a tanácskozáson kijelentette: "ha más megoldás nincs", készen áll akár az EMNP jelöltlistáján, akár függetlenként elindulni.

A közlemény idézte Toró T. Tibor helyzetértékelését, amely szerint tudomásul vették, hogy az RMDSZ vezetői rendre elutasították a választási együttműködésre vonatkozó javaslataikat.

Toró úgy vélte, ezzel a szövetség világossá tette, "hogy a belpolitikai megfontolások és a képviseleti monopólium számukra fontosabb, mint az autonómia és annak brüsszeli képviselete".

Toró T. Tibor a karácsony előtti évértékelő sajtóbeszélgetésen még lehetséges, de nem kívánatos "kamikaze repülésként" írta le azt az alternatívát, hogy az EMNP önálló jelöltlistát állítson az EP-választásokra.

Az MTI kérdésére, hogy mi változott azóta, Toró kijelentette: fogy az idő, és egyre világosabb, hogy az RMDSZ nem változtatja meg álláspontját. Azt is hozzátette, hogy a párt székelyföldi szervezetei részéről egyre több az önálló indulást szorgalmazó jelzés.

Az európai parlamenti választásokat szabályozó törvény 200 ezer támogató aláírás összegyűjtéséhez köti egy pártlista elindítását a választásokon.

A jogszabály értelmében egyéni jelöltek százezer szavazó támogató aláírásával nevezhetnek be a választási versenybe. Toró T. Tibor mindkét változat esetében lehetségesnek nevezte az induláshoz szükséges aláírások összegyűjtését.

"A néppárt minden közéleti szereplővel élénk konzultációba kezd, és amennyiben sikerül a kellő támogatást megszerezni, akkor kész belevágni az aláírásgyűjtésbe. De erről még korai beszélni" - nyilatkozta az MTI-nek Toró T. Tibor.

A Románia EU-csatlakozása után tartott 2007-es EP-választásokon Tőkés László indulását több mint 137 ezer aláíró támogatta. Az EMNP elnöke akkor független jelöltként, 2009-ben pedig az RMDSZ és az EMNP közös, de az RMDSZ jele alatt indított listájának vezetőjeként szerzett képviselői mandátumot.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."