Székely zászlót tartva tiltakoztak

Uzon polgármesteri hivatala előtt a helyi lelkészek és a politikai szervezetek képviselői vették át jelképesen a zászlótartó szerepét kedden.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Székely zászlók
Zászlót tartottak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 29., 08:49
0 hozzászólás. 

Így vállaltak szolidaritást Ráduly István polgármesterrel és tiltakozzanak a székely zászló eltávolítása miatt.

A közös, egyórás tiltakozáshoz a község több polgára is csatlakozott. A megmozdulást szervező Sánta Imre bikfalvi református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke elmondta, felháborodást váltott ki a közösségben a jogerős bírósági ítélet, amely a zászló eltávolítására kötelezte a polgármestert.

"Arra az elhatározásra jutottunk, hogy mi, mint a közösség képviselői átvesszük a zászlótartó szerepét" – jelentette ki a lelkész. Sánta Imre azt is elmondta, ezután is megvédik a közösség bármely tagját, és szót emelnek az igazságtalanságok ellen.

A megmozduláson jelen voltak az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői is.

Uzon polgármesteri hivataláról múlt héten távolították el a székely zászlót, miután a Brassói Táblabíróság kézbesítette a zászló kitűzését törvénytelennek ítélő határozatát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Ráduly István ellen újabb eljárást indított a prefektus, amiért nem távolította el a lobogót az ítélethirdetés utáni 30 napon belül.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke vasárnap kijelentette, tovább küzdenek a jelképek szabad használatáért. Megemlítvén, hogy "Székelyföldön több magánház van mint polgármesteri hivatal", arra buzdította a háromszékieket, hogy ki ki a saját portájára tűzze ki a székely zászlót.

Dumitru Marinescu prefektus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a korábbi felszólítás ellenére nem bírságolja meg az uzoni polgármestert amiatt, hogy késett a székely zászló eltávolításával. Marinescu elismételte: nem kíván hadjáratot indítani a székely jelképek ellen, csakis feljelentés alapján indított pereket a zászlót kitűző polgármesterek ellen.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."