Băsescu védnökségével alakult pártot jegyeztek be

Bejegyezték a Traian Băsescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártot (PMP).

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Eugen Tomac
Eugen Tomac, a PMP elnöke
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. január 30., 08:21
0 hozzászólás. 

A bukaresti táblabíróság szerdán jogerősen elutasította a pártbejegyzés ellen emelt óvásokat.

A magát jobbközép alakulatként meghatározó új pártot 2013-ben kezdték szervezni az államfőhöz közel álló politikusok, miután az addig elnöki pártként emlegetett Demokrata Liberális Párt (PDL) nem a Băsescu által nyíltan támogatott Elena Udreanak, hanem Vasile Blaga korábbi pártelnöknek szavazott bizalmat a párt tisztújító értekezletén.

"Pártunk egy új politikai kultúrát kíván meghonosítani a jelenlegi politikai kilátástalanságban. A jóhiszemű és becsületes románokat várjuk, hogy csatlakozzanak pártunkhoz, amely a középosztály és közjó szolgálatában áll" - mondta Eugen Tomac pártelnök a PMP bejegyzése alkalmából.

Rámutatott: a PMP a Traian Băsescu államfő, illetve a 2009 és 2012 között kormányzó Emil Boc-kabinet által kezdeményezett reformokat akarja folytatni.

Băsescu kedden egyszerre nyolc tanácsadóját mentette fel tisztségéből, a média szerint azért, hogy beléphessenek az új pártba. Egyikük, Daniel Funeriu volt oktatási miniszter meg is erősítette blogján, hogy a PMP színeiben kíván indulni az európai parlamenti választásokon.

Ugyancsak a PMP jelöltlistáján kíván európai parlament mandátumot szerezni a párt egyik alapítója, Theodor Baconschi volt külügyminiszter.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is Traian Băsescu államfő a jobboldal legnépszerűbb politikusa: bizalmi indexe a 2012-es évi 18 százalékos mélypontról - a Sociopol intézet mérése szerint - tavaly decemberig 23 százalékra emelkedett.

Băsescunak decemberben jár le második államfői mandátuma és nem indulhat a decemberi elnökválasztáson.

A PDL - amelynek éléről 2004-ben Băsescu az elnöki hivatalba került - egy jobbközép tömörülés részeként vett részt a 2012-es parlamenti választásokon, de súlyos vereséget szenvedett: fele annyi mandátumot sem szerzett, mint 2008-ban, és parlamenti súlya 14 százalékra esett vissza.

A szétforgácsolt jobboldal valamennyi pártja - a PDL, a Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette Polgári Erő, és a most bejegyzett PMP - elvileg szükségesnek tartja az összefogást az idei választásokon, de arról tárgyalni sem hajlandók egymással, hogy ki lehet a jobboldal közös jelöltje az év végi elnökválasztáson.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."