Magyarellenes megnyilvánulások miatt tett feljelentést az RMDSZ

Traian Băsescu volt államfőt, és négy televíziós csatornát diszkrimináló és nacionalista kijelentéseik miatt panaszolták be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

porcsalmi balint punctul
Porcsalmi Bálint Fotó:punctul.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2017. június 21., 09:38
1 hozzászólás. 

A román diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál tett feljelentést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Traian Băsescu volt román elnök és négy román hírtelevízió ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt – közölte kedden Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban „a romániai magyar közösséget diszkrimináló nacionalista" kijelentések hangzottak el a román médiában, illetve Băsescu támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét.

Băsescu egyebek mellett kijelentette, a romániai magyarokat „senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni". Rámutatott: Románia nem ismerhet el hivatalosan olyan ünnepet, amely egyebek mellett Erdély Magyarországhoz való csatolását jelenti.

Kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is elfogadhatatlannak nevezte Băsescu kijelentéseit.

Az RMDSZ a Realitatea TV, a Nasul TV, a B1TV és Digi24 hírtelevíziók műsorait kifogásolta. Porcsalmi szerint a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, ami a magyar közösséget mélyen sérti, ezért kérnek jogorvoslatot.

"Megengedhetetlen, hogy egy volt államelnök arra kéri a Romániában élő magyarokat, március 15-ét külföldön ünnepeljék, amikor szülőföldünkön jogunk van hozzá" - mondta az ügyvezető elnök. Hozzátette: Băsescu valószínű tudathasadásos, hiszen elnöki mandátuma alatt számos támogató üzenetet fogalmazott meg a magyarok felé ezen az ünnepen, illetve a tatár és a roma nemzeti közösségek ünnepnapját ő maga ellenjegyezte államfőként 2006-ban. Felidézte, hogy Băsescu kétszer is kérte a magyarok szavazatait, most pedig minősíthetetlenül megbántotta őket, vélte Porcsalmi Bálint, aki szerint ebből okulni kell.

Az RMDSZ hétfőn tárgyalásokat folytatott a szociálliberális koalícióval arról, hogy miként viszonyul a Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltására irányuló bizalmatlansági indítványhoz.

A tárgyalásokon több törvénytervezet elfogadása merült fel, egyebek mellett a romániai nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogának bővítése, valamint a március 15-ének a romániai magyarok hivatalos ünnepévé nyilvánítása. Hétfőn úgy tűnt, egyezség születhet a felek között, kedden azonban elakadtak a tárgyalások, majd az RMDSZ bejelentette, hogy nem szavazza meg a Grindeanu-kormány leváltását.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2017-06-21 17:51:49
A félnótás tengerésznek megint megártott a szánkósvodka!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."