Új alkotmányt, de új szövetséget is akar az EMNP

Az EMNP úgy vélte, gyökeres változásra van szükség az erdélyi magyar politikában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Toró T. Tibor
Toró T. Tibor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 18., 07:01
0 hozzászólás. 

Az EMNP úgy értékelte, új alkotmányra van szükség Romániában, "ehhez pedig új szövetség kell - a közösség és politikai képviselői, valamint az erdélyi magyar politikai szereplők között egyaránt".

A romániai nemzeti közösségeket érintő alkotmánymódosítási javaslatok egy része már a parlamenti különbizottságban elbukott, az Alkotmánybíróság vasárnap azokat a kitételeket nyilvánította alkotmányelleneseknek, amelyek átcsúsztak a parlamenti testület szűrőjén, és amelyek amúgy sem jelentenek garanciát a közösségi autonómia intézményrendszerére.

"Ezek a fejlemények immár nyilvánvalóvá teszik: az önmagát demokratikus jogállamnak tekintő Románia az egységes és homogén nemzetállamiság eszméjére hivatkozva visszautasít minden olyan jogállami kezdeményezést, amely a nemzeti közösségek tagjait kiemelné a másodrendű állampolgárok sorából és következetesen ellehetetleníti az érdekérvényesítés jogállami eszközeit" - állapította meg a Toró T. Tibor elnök.

A párt szerint zsákutcának bizonyult az erdélyi magyar érdekképviselet utóbbi 25 évben alkalmazott kijárásos politizálása, a magyar közösség nevében kötött "titkos, konjunkturális egyezségek módszere", és a "kamarillapolitika".

A "kis lépések politikájának" egyetlen tartós eredménye - az EMNP szerint - a politikai képviselet monopolhelyzetének a megszilárdulása. "Ez nem elegendő sem az autonómia közjogi kereteinek megteremtéséhez, sem a többség és kisebbség viszonyának normalizálásához" - állapította meg az EMNP.

A helyzetértékelés után az EMNP úgy vélte, gyökeres változásra van szükség az erdélyi magyar politikában.

"Az erdélyi magyar politikai szervezeteknek el kell kezdeniük a tényleges és hatékony egyeztetéseket, amelyek végpontja a közösség lehető legszélesebb körű támogatását élvező hatékony együttműködés lehet" - áll az állásfoglalásban.

A párt szerint nem szervezeti, hanem elvi és cselekvési egységet kell teremteni a magyar politikai szervezetek között, "amely egyrészt demokráciát és egyensúlyt hozna a közösségen belül, másrészt erős, egységes és legitim támogatottságú fellépést eredményezne a román állammal való kapcsolatban".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."