Csak részben szabad a szabadság napja

Csak részben engedélyezte az SZNT által március 10-re meghirdetett, Székely szabadság napja tömegrendezvényt Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Székely zászlók
Székely szabadság napja
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 20., 08:09
0 hozzászólás. 

A polgármester hivatalos válaszát a Krónika napilap ismertette szerdai számában. Ebben Dorin Florea közölte, jóváhagyta a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékező rendezvényt, de elutasította az arra vonatkozó kérelmet, hogy a megemlékező tömeg tiltakozó felvonulást is tartson Marosvásárhely területén.

A polgármester arra hivatkozott, hogy az illetékes városházi bizottság - "nyugtázva a tavalyi felvonulás során történt incidenseket" - kedvezőtlenül véleményezte a felvonulást. Hozzátette: "a székely vértanúk emléke nem kompromittálható tiltakozó megmozdulásokkal".

Dorin Florea ugyanakkor közölte: a hatóságok lehetővé teszik, hogy a megemlékezés helyszínéről egy legfeljebb tíztagú küldöttség vigye el a prefektusi hivatalba azt a petíciót, melynek elfogadása a rendezvény tervében szerepel.

A polgármester egy szerdai sajtótájékoztatón azt is megemlítette, hogy míg tavaly hét végén tartották, idén hétfői napon kerül sor az SZNT rendezvényére, és nem lehet hétköznap megbénítani a közlekedést a városban.

Kitért ugyanakkor "egyes jobboldali szervezetek kéréseire" is, amelyek - állítása szerint - ellenrendezvényt akarnak szervezni Marosvásárhelyen. Dorin Florea - a Mediafax hírügynökség beszámolója szerint - azt hangsúlyozta, nem szeretné, hogy Marosvásárhely ismét konfliktusövezetté váljon.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, megtámadják a bíróságon a polgármester átiratát.

Az SZNT elnöke arra hivatkozott, hogy a polgármester tiltó rendelkezése a törvény által megszabott határidő után érkezett, és egy bejelentett rendezvény programját csak a szervezők beleegyezésével lehet módosítani.

"A felvonulásra vonatkozó tiltás azt jelzi, hogy a gyülekezés alkotmányos joga mennyire önkényesen értelmezhető Romániában" - fogalmazott Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke arra figyelmeztetett, hogy félrevezető a tavalyi incidensekre való hivatkozás, hiszen az elmúlt évben incidensek nélkül zárult a felvonulás.

"Békés rendezvényt tartottunk, amelynek a végén a szervezők és a rendfenntartók kölcsönösen gratuláltak egymásnak, és megköszönték az együttműködést" - idézte fel a tavalyi rendezvényt Izsák Balázs.

Az SZNT korábban azt közölte, százezer embert vár a marosvásárhelyi Postarétre, a Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

A Székely szabadság napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. A tömeg által közfelkiáltással elfogadott és a kormánynak benyújtott, a Székelyföld autonómiáját követelő petícióra nem érkezett válasz.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."