Tizenegy évet vesz el életünkből az iskola

Módosítják az oktatási kerettörvényt, ezentúl eggyel több évet lesz kötelező a padot koptatni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Iskolás
Tiznegy a kötelező
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 26., 11:14
0 hozzászólás. 

Elfogadta a képviselőház azt a rendeletet, melynek alapján a kilencedik osztály a líceumi oktatásban marad, illetve az eddigi tíz osztály helyett tizenegy lesz kötelező. A szenátus a végső döntéshozó az ügyben.

A tervezetet 278 mellette, 40 lenne és 24 tartózkodással fogadták el kedden.

A középiskolai ciklus az általános iskolai felső tagozat és líceumok esetében négy éves maradna, de tízről tizenegyre nő a kötelező oktatás éveinek száma. Azaz előkészítő osztályba egy évet, általános iskolába nyolcat, és líceumba két évet kellene járnia mindenkinek – jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek Mihnea Costoiu, a felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Ugyancsak ezzel a törvénymódosítással háromról hat évre hosszabbítják a versenyvizsgán 7-esnél nagyobb jegyet elért pedagógusok főállású oktatóvá válásának (titularizare - a szerk.) határidejét. Eddig, ha nem sikerült három éven belül megfelelő állást találniuk a legkevesebb 7-es osztályzatot elért pedagógusoknak, meg kellett ismételniük a versenyvizsgát.

A 2011/1-es tanügyi törvényt 2013 decemberében módosították sürgősségi kormányrendelettel, melyben többek közt leszögezik, hogy a kötelező oktatás tízről tizenegy osztályra nőjön, illetve a gimnáziumi és líceumi ciklusok négy évesek maradjanak.

A következő tanévtől bevezetik a 11 osztályos kötelező oktatást, 2019-től pedig a PISA-felmérések mintájára alakítják át az érettségi vizsgát és a líceumi felvételit - egyebek mellett ezt tartalmazza a december 24-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet.

A két éve hatályos oktatási kerettörvény tíz osztály elvégzését tette kötelezővé, beleértve az iskolai előkészítő (úgynevezett nulladik) osztályt és a kilencedik osztályt, amelyet az általános iskola felső tagozatához sorolt.

Az új jogszabály alapján a kilencedik osztály visszakerül a középiskolához, amelynek első két évét - elméleti vagy szakközépiskolában - kötelező lesz elvégezni.

Az egyetemek 2014-től már nem rendezhetnek olyan felvételit, amelynél a középiskolai osztályzatok is számítanak: a jelentkezőket csak az érettségi jegyeik és/vagy az egyetem által szervezett felvételi vizsgán elért teljesítményük alapján lehet rangsorolni.

uh.ro/antena3.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."