Nem ismerjük el a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását

A külügyminisztérium nem ismeri el a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását és a nemzetközi jogot sértő, törvénytelen cselekedetnek tartja azt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Orosz zászló
Orosz zászló
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 19., 07:33
0 hozzászólás. 

A külügyminisztérium nem ismeri el a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város orosz "annektálását", és a nemzetközi jogot sértő, törvénytelen cselekedetnek tartja az Orosz Föderáció erre irányuló lépését - közölte kedden a román külügyminisztérium.

Ezzel Oroszország megsértette a szomszédos Ukrajna szuverenitását, területi épségét és függetlenségét, és a párbeszéd helyett a politikai, katonai, gazdasági elszigetelődést választotta - olvasható a kommünikében.

"Ma a Helsinki Egyezmény és az EBESZ Párizsi Chartája által lefektetett, egységes, demarkációs vonalak nélküli Európa megteremtésére irányuló több évtizedes együttműködés és párbeszéd eredményei semmisültek meg" - fogalmaz a külügyminisztérium.

Bukarest szerint Oroszországnak a nemzetközileg elismert határok megváltoztatását célzó egyoldalú lépése az egész térséget destabilizálhatja, és az EU- és NATO-tag Románia szomszédságában elhúzódó konfliktusokat gerjeszthet, veszélyeztetve Európa biztonságát.

A külügyminisztérium elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartja az olyan próbálkozásokat, amelyek a krími helyzetet próbálják lemásolni Románia keleti szomszédságában, a Dnyeszter térségében - olvasható a kommünikében, arra utalva, hogy kedden a Moldovai Köztársasághoz tartozó Dnyeszter menti szakadár köztársaság legfelső tanácsa is kérte Oroszországtól a terület annektálását.

Bukarest "életbevágónak" tartja, hogy az Európai Unió aláírja a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt Moldovával és Grúziával, a krími válságot illetően pedig - Oroszország egyoldalú lépése ellenére - csak a Kijev és Moszkva közötti párbeszédet látja az egyetlen járható útnak.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."