Itthon » Társadalom

Fel is út, le is út, de nem úgy, ahogy eddig

Még egy kicsit aszfaltoznak, kanálisokat igazítanak és járdákat foltoznak, aztán jön a nagy átalakulás. De mit szólnak ehhez az autósok?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

forgalomvaltozas04
Ez az irány nem lesz lehetséges. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. október 30., 17:10
1 hozzászólás. 

Az útjavítási munkálatok befejezésével forgalmi rend változására számíthatnak az udvarhelyi sofőrök a Bethlen-negyedben.

A polgármesteri hivatal korábban közleményt is kiadott, miszerint a Függetlenség utca alsó szakaszán a felújítás után már az új forgalmi rendnek megfelelően festették fel az útjelzéseket. Most még azonban mindenki fordítva használja a parkolókat azon a szakaszon.

A tervek szerint a Függetlenség utca Gábor Áron és Győzelem utcák közötti szakaszán megfordul az irány, és majd lefele, a Győzelem irányába lehet rajta közlekedni. Ezért került a fekvőrendőr is ide, hogy a lefele gurulókat lassítsa majd az átjáró előtt – tájékoztattak a polgármesteri hivatal munkatársai.

forgalomvaltozas03

Emellett a Győzelem utca utolsó szakaszát, vagyis a Kisköved és a Gábor Áron utcák közötti részt egyirányúsítják a Gábor Áron irányába. Ezen a szakaszon jelenleg dolgoznak a megbízott cég szakemberei, amíg el nem készülnek a munkával, addig a régi forgalmi rend marad érvényben.

Biztos, hogy baj lesz

Megkérdeztük néhány autóstól, hogy mit gondolnak a tervezett változtatásokról. Többségük jó ötletnek tartja az átalakítást, de azt is sokan mondták, hogy a legnagyobb gondokat ez a változtatás nem oldja meg.

„Így is, úgy is sz@r, akárhonnan nézzük" – mondták a Hópehely előtt álldogáló szomszédok. Szerintük a parkolás a legnagyobb gond, szűk az utca, nem ennyi autóra volt tervezve. „Kellene egy mélygarázs, de hova? Lehetetlen megoldani. Rosszul voltak építve a blokkok, egyszer rombolni kellene, majd másképp építkezni. De így szoktuk meg, nekünk már nem számít" – jelentették ki lemondóan.

– Az irányváltoztatás jó ötlet, logikusabb, hogy így jössz lefele a Táborból, de a zsúfoltságon nem segít. Lassan fel kell vigyem az autót az emeletre, a lakásba – erősítette meg a korábban felvetett problémát valaki a Győzelem utcai buszmegállóban. Estefelé már nem merem megmozdítani a kocsit, azonnal áll be valaki a helyemre. Egy csomó céges autóval estére hazajönnek, nem lehet helyet kapni.

forgalomvaltozas05

Hasonlóan vélekedett egy másik fiatalember is, aki a Függetlenség utcában lakik. Szerinte ott az új útfestés miatt több parkolóhely „elveszett", és hiába van kifestve az átjárók mellett, hogy tilos megállni, muszáj oda parkoljanak az autósok. Legalább tíz hellyel kevesebb van most – mondta.

A taxisoknak tetszik az ötlet, forgalom szempontjából praktikusabb – állította az egyikük. De arra számítani kell, hogy sok baleset lesz, amíg az emberek megszokják az új rendet. „Udvarhelyen megszokásból vezetnek, nem a táblákat figyelve. Biztos, hogy baj lesz" – vélekedett.

Olyan autós is akadt, aki azt mondta, mindegy merre, csak a Gábor Áron utcát el lehessen kerülni, mert szörnyű állapotban van. „Aki félti az autóját, az nem megy oda" – mondta.

Miért csak aszfoltoznak?

A városháza érdeklődésünkre pontosította, hogy a most zajló útjavítási munkálatok nem beruházás jellegűek, vagyis nem épülnek teljesen újjá az érintett szakaszok.

„A javítási munkálatok (kátyúzás, szőnyegaszfaltozás, járdajavítás, járdaszegélyek javítása, akna fedlapok szintre emelése) nem azonosak, egy műszaki terv- és dokumentáció elkészülését feltételező beruházási munkálattal, ahol teljes egészében pontos tervek, anyagszükségletek és egyéb pontos paraméterek szerint végzendő kivitelezési munka zajlana, ahol a tervdokumentáció alapján a szóban forgó utca, vagy szakasz teljesen újjáépül."

DSC 0539

Megtudtuk azt is, hogy idén azokra az utakra koncentrálnak, ahol várhatóan nem kell majd a közmű-vezetékek miatt feltörni a frissen leterített burkolatot, bár a vezetékrendszer elavult, és bármikor okozhat meglepetéseket.

 

A következő utcákban és útszakaszokon voltak vagy lesznek felújítások az idén:

– Győzelem utca - (Szabók utca felőli rész) – járda felújítás, szegélykő csere, kátyúzás

– Függetlenség utca – járda javítás, szegélykő csere, szőnyegaszfalt

– Dózsa György utca

– Hunyadi utcai híd – régi felület felmarása, aszfaltozás

– Morum bejárat – régi felület felmarása, aszfaltozás

– Tihadar bejárat – régi felület felmarása, aszfaltozás

– Fások utca – szegélykövek cseréje, járda javítás, marás, aszfaltozás

– Tamási Áron utca

– Győzelem utca (a Kisköved- Gábor Áron u. közötti szakasz)

– Tompa László utca

– Bethlenfalvi út (Kaufland előtti körforgalomtól a terelőúti villanyrendőrig)

A felújított utcákban összesen körülbelül 150 aknatetőt emeltek az aszfalt szintjére, emellett ugyanezt a munkát elvégezték néhány olyan utcában is, ahol nem történ aszfaltozás.

 

A munkálatokra még májusban indították a közbeszerzési eljárást, de azt csak augusztus végére sikerült lezárni, aminek eredményeként az ING Service Kft.-vel kötött szerződést a polgármesteri hivatallal valamivel több mint 3 millió 400 ezer jel értékben. Amíg az időjárás engedi, addig haladni fognak a feladatokkal – ígérte a városháza.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2017-10-31 05:55:02
Azt hittem, hogy itt is a biciklisek érdekében festették így. Nyugaton már erre is figyelnek.

http://zold.info/hirek/2014/08/06/novekszik-a-belvarosi-ferden-tolatva-parkolas

http://www.bkk.hu/2014/08/a-kerekparosok-biztonsaga-erdekeben-egyre-tobb-helyen-vezetjuk-be-a-ferden-tolatva-parkolast-a-belvarosban/

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."