MPP jelöltek nem kerülnek az RMDSZ EP-listájára

Politikai együttműködési megállapodást írt alá pénteken Kolozsváron az RMDSZ és az MPP.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kelemen Hunor és Biró Zsolt
Kelemen Hunor és Biró Zsolt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 22., 11:10
0 hozzászólás. 

A dokumentum elismeri a felek önállóságához és identitásához való jogát. A felek vállalták, hogy együttműködnek a közelgő európai parlamenti választásokon, valamint az autonómiatörekvéseknek a parlamentben, a nemzetközi közvélemény előtt és a székelyföldi magyar többségű önkormányzatokban való képviseletében.

Azt is vállalták, hogy együttműködnek minden olyan szervezettel, amely felvállalja az erdélyi autonómiatörekvések képviseletét.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Biró Zsolt MPP-elnök által a sajtó nyilvánossága előtt aláírt dokumentum kitér arra, hogy az MPP-t is bevonják az RMDSZ EP-választási programja kidolgozásába, és az MPP támogatja az RMDSZ választási kampányát; MPP-jelöltek azonban nem kerülnek az RMDSZ listájára.

A megállapodás az önkormányzati szintű együttműködésre is kitér. A felek vállalták, hogy közösen lépnek fel a közösségi szimbólumok elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében. Az RMDSZ vállalta, hogy támogatja az MPP jelenlétét a különböző nemzetközi szervezetekben, és támogatást nyújt a párt székelyföldi, bukaresti, budapesti, és brüsszeli autonómiaképviseleti irodáinak a létrehozásához.

A dokumentum szerint a felek fenntartják a jogot arra, hogy a megállapodás tiszteletben tartása esetén a megegyezés hatályát a 2016-os önkormányzati választásokra is kiterjesszék "a politikai verseny, illetve együttműködés elvének a figyelembe vételével".

Az aláírási ceremóniát is magába foglaló sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a két politikai szervezet stratégiai céljai azonosak, eddig is csak a megvalósítási eszközök tekintetében voltak vitáik.

Kelemen Hunor hozzátette, az MPP vezetőinek az aláírás napján átadta az RMDSZ székelyföldi területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetét. A tervezet véglegesítésére közös bizottságot hoznak létre, és miután véglegesítették a szöveget, benyújtják azt a parlamentben.

Biró Zsolt úgy vélte, a megállapodás által az MPP is eszközöket kap a céljai megvalósításához. Hozzátette, mihelyt elkezdődik a vita a közös bizottságban az autonómiatervezetről, az MPP azon lesz, hogy minél szorosabb határidőket szabjon, és a tervezetet mielőbb benyújtsák a parlamentben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."