Udvarhelyi buktatta le a kereskedelmi kamara elnökét

Az Infopress Group volt vezérigazgatójától egymillió eurót próbált kizsarolni Mihail Vlasov. Tetten érték, felfüggesztették, letartóztatták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Mihail Vlasov | fotó: business24.ro
Mihail Vlasov | fotó: business24.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2014. március 26., 18:38
1 hozzászólás. 

Lehallgatták a Román Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, miközben próbálta megvesztegetni az udvarhelyi üzletembert. Petroczki Géza az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) jelentette az esetet, aminek eredményeként Mihail Vlasovot felfüggesztették funkciójából, és március 19-én a bukaresti ítélőtábla 30 napos előzetes letartóztatási parancsot adott ki ellene befolyással való üzérkedés vádjával.

A döntés ellen fellebbezést nyújtott be, fellebbezését szerdán, március 26-án titkos ülésen elutasította a Legfelső Ítélő- és Semmítőszék – írja a Mediafax hírügynökség.

Érdekli a nyomdaipar

A felek beszélgetésének átiratát is tartalmazó bírói indoklásban az áll, hogy Mihail Vlasov az üzletember ügyvédnőjén keresztül érte el Petroczkit, azzal az ürüggyel, hogy érdekli a romániai nyomdaipar, és nem Petroczki kereste meg őt, mint ahogy Vlasov előzőleg állította.

Első alkalommal a kamara elnökének irodájában találkoztak, ahol Vlasov megkérdezte Petroczkit, tud-e arról, hogy eljárás indult ellene és üzlettársa ellen a kamara alárendeltségébe tartozó kereskedelmi bíróságon (Curtea de Arbitraj Comercial Internațional), amelyben az Infopress Group Rt. 15 millió lejt igényel tőle. Petroczki azt felelte, az Infopress Group kérése megalapozatlan.

„Nem érdekes, megalapozott-e, vagy sem a reklamáló kérése", tény, hogy „ezt az eljárást el fogja veszíteni, és kötelezni fogják négymillió euró kifizetésére" – közölte Vlasov, majd rákérdezett, hajlandó-e hozzájárulni, hogy ne így történjen.

Ugyancsak a letartóztatási parancs bírói indoklására hivatkozik a román média, amikor azt állítja, hogy Vlasov kétségkívül nyomást gyakorolt Petroczkira, fizesse ki neki a kért összeget, annak ellenére is, hogy az üzletember elmondta, csak a viszontkereset tárgyát képező 270 ezer euró áll a rendelkezésére.

Öngól a Hiltonban

A második találkozóra március 18-án este 20 órakor, a bukaresti Hilton Hotel éttermében került sor. Ide a sofőrje és egyben barátja kísérte el Vlasovot: neki az elnök azt hazudta, hogy egy focimeccsre mennek, csak megállnak a Hiltonnál egy rövid találkozó erejéig valakivel, aki feltétlenül beszélni akar vele.

Tulajdonképpen az egymillió eurós összeg első részének, 200 ezer eurónak az átvételére igyekezett. Ugyanis annyi kedvezményt hajlandó volt tenni, hogy az üzletember több részletben fizethessen, és ezért közbenjárást is ígért a kereskedelmi bíróságon, hogy addig halasszák az ügy tárgyalását, amíg a teljes összeg hozzá nem kerül.

A lehallgatott beszélgetésből kiderül, hogy Vlasov rákérdezett, Petroczkinál van-e az összeg, majd elmondta a további kifizetések módját. Miután ő a kérdésre igennel felelt, Vlasov kiküldte a sofőrjét Petroczkival az autóhoz, hogy ott vegye át a pénzt egy piros zacskóban, majd vigye a saját kocsijához. Vlasov többször figyelmeztette Petroczkit, tegyen úgy, mintha nem is találkoztak volna, még ügyvédnőjének se beszéljen az esetről, többé ne is telefonáljanak.

Alma a fájától

Mihail Vlasov egyébként 2007 óta vezeti azt az intézményt, mely a nemzetközi kereskedelem szabályozásáért és megkönnyítéséért felelős Romániában. Azóta több panasz érkezett ellene megyei kirendeltségektől, vádolták már a szervezet vagyonából több mint 12 millió lejnek a nem megfelelő felhasználásával is.

Köztudott, hogy ő a volt belügyminiszter, a nemzeti liberális párti Cristian David apósa, míg Vanda Anamaria Vlasov nevű lánya a Kereskedelmi és Iparkamara alárendeltségébe tartozó Nemzetközi Kereskedelmi Bíróság, vagyis éppen a Petroczkiék ügyében eljáró intézmény egyik vezetője Bogdan Olteanu, a BNR kormányzóhelyettesének társaságágban.

A Vlasov család azzal védekezik, hogy az általuk vezetett intézmények nem minősülnek közintézménynek, ők maguk sem közalkalmazottak, így nem is követhetnek el befolyással való üzérkedést.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
persze
2014-03-27 10:52:25
icik
elo kellene szedni lassan a hargita megyei iparkamara igazgatojat is!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."