MOGYE: visszaadta egyetemi kitüntetését egy magyar orvosprofesszor

Tiltakozásul a magyar tagozat hátrányos megkülönböztetése ellen, visszaadta a MOGYE-tól kapott díszdoktori címét Péterffy Árpád, a Debreceni Egyetem nyugalmazott szívsebész professzora.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MOGYE
MOGYE
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 01., 19:47
0 hozzászólás. 

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemegykori diákja kedden a sajtó jelenlétében adta le az egyetem titkárságán a díszdoktori elismerés kellékeit. Az egyetem rektorának, Leonard Azamfireinek címzett, de a sajtónak is eljuttatott nyílt levelében a lehető legrosszabbnak találta a marosvásárhelyi egyetem gyakorlatát, hogy a magyar tagozatra beiratkozott diákok számára magyar nyelven tartják az elméleti órákat, és románul a gyakorlatot.

Péterffy Árpád saját életpályáját hozta fel bizonyítékul arra, hogy a kizárólag magyar nyelven végzett tanulmányokkal idegen nyelvi környezetben is helyt lehet állni.

Fiatal orvosként Bukarestben, később pedig Svédországban különösebb nehézség nélkül látta el orvosi teendőit. Mindig fontosnak tartotta, hogy a beteggel annak anyanyelvén beszéljen.

"Tekintettel a MOGYE jelenlegi, a magyar nyelvű oktatást hátrányosan megkülönböztető - a román törvényekkel ellentétes - diszkriminatív politikájára, tiltakozásul visszaadom a MOGYE 2005-ben számomra nyújtott Doctor Honoris Causa megtisztelő címet. (...) Kérem tisztelettel, ezt a cselekedetemet értelmezze polgári tiltakozásnak, a magyar nyelvű oktatás teljes körű helyreállítása érdekében" - fogalmazott a professzor.

A kitüntetés leadása után Péterffy Árpád újságíróknak elmondta, nyílt levelét nem iktatták az egyetem titkárságán, mert azt magyarul írta, és a titkárnő kijelentette, csak román nyelvű dokumentumot iktathat. Végül a titkárság elismervényt adott, hogy átvette a levelet és a kitüntetést.

A szívsebész professzor elmondta, több közelmúltbeli fejlemény késztette tiltakozásra. Ezek sorában Leonard Azamfirei rektor tavaly decemberi kijelentését említette, amely szerint az orvosi szaknyelvet románul kell megtanulni, a magyar nyelv pedig csak a könyvtárba és a családba való, továbbá a szenátus márciusi szavazását, amellyel egy évvel elnapolták a magyar főtanszékek megalakítását.

"Április elseje van, de ez nem áprilisi tréfa" - jelentette ki Péterffy Árpád.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."