Whiskyért és csúszópénzért került börtönbe a PC politikusa

Egy üveg whiskyért és háromezer lej csúszópénzért került börtönbe egy képviselő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Gheorghe Coman
Gheorghe Coman
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. április 29., 06:04
0 hozzászólás. 

Egy üveg whiskyért és háromezer lej csúszópénz követeléséért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen hétfőn a legfelső bíróság Gheorghe Coman parlamenti képviselőt, a kormánykoalícióban részt vevő Konzervatív Párt (PC) tagját.

A jogerős ítéletet rekordgyorsasággal, alig fél évvel a tettenérés után hozta meg a bíróság, miután a képviselő beismerő vallomást tett, s ez lehetővé tette az egyszerűsített eljárást. A bíróság hétfőn elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) súlyosbítást kérő fellebbezését.

A populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) jelöltjeként mandátumot szerzett, majd a kormányoldalra átült Coman egy pártrendezvény költségét akarta az egyik politikai alapon kinevezett intézményvezetővel kifizettetni, majd amikor az illető feljelentése nyomán az ügyészek tetten érték, elmenekült: a DNA-nak órákkal később, egy másik megyében sikerült őt elfognia.

A DNA eddig mintegy 30 törvényhozó ellen indított eljárást, de sok esetben az érintett politikusokat társaik "megvédték", azaz nem járultak hozzá letartóztatásukhoz, vagy - kormánytagok esetén - a bűnvádi eljárás lefolytatásához. Coman ebben a vonatkozásban is kivételnek számít: előzetes letartóztatásba helyezése elé a képviselőház sem gördített akadályt.

Hétfőn egy másik korrupcióval gyanúsított képviselő ügyében az előzetes letartóztatás ellen foglalt állást a képviselőház jogi bizottsága. Florin Popescut, a Traian Băsescu államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőjét azzal gyanúsítja a DNA, hogy a 2012-es választási kampány idején 60 ezer grillcsirkét kapott egy üzletembertől, akinek előnyös állami szerződéseket ígért.

A csirkék a választók megvesztegetését szolgálták. Az nem derült ki, elfogyasztotta-e valaki a szárnyasokat, de Popescu, aki a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben szerzett mandátumot, azt állítja, alaptalanul gyanúsítják. Rámutatott: az őt feljelentő cég ellen most az adóhatóság vizsgálódik, s ha valóban latba vetette volna befolyását, "valószínűleg nem jutottak volna ebbe a helyzetbe".

Traian Băsescu államfő rendszeresen bírálja a parlamentet, amiért "bújtatja" az igazságszolgáltatás elől a korrupcióval gyanúsított politikusokat. Az ilyen esteket az Európai Bizottság is nehezményezte az évente két alkalommal publikált igazságügyi országjelentéseiben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."