Támogassa az állam az egyházi oktatást

Az egyházi oktatás állami finanszírozását sürgeti a romániai katolikus püspöki konferencia, amely nyílt levélben fordult az oktatási miniszterhez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

EgyhaziOktatas
Kapjanak fejpénzt a gyerekek után
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 08., 07:22
0 hozzászólás. 

Szerdán ért véget a püspöki konferencia kétnapos ülése, amelyet Nagyváradon rendeztek.

A tanácskozás után a romániai katolikus püspökök nyílt levélben kérték Remus Pricopie oktatási minisztert, hogy az általa vezetett szaktárca mielőbb alkalmazza maradéktalanul a 2011 óta hatályban lévő oktatási törvényt, ugyanis jelenleg az állam csak az állami oktatást finanszírozza, az egyházi iskolákban tanuló diákok nem kapnak támogatást, noha a törvény szerint mind az állami, mind az egyházi oktatást finanszíroznia kell az államnak.

A katolikus püspökök azt nehezményezik, hogy nem alkalmazzák a törvény 101-es cikkelyének 2-es bekezdését, amely szerint az állam valamennyi óvodás és iskolás gyerek után fejpénzt fizet.

A törvény 102-es cikkelyének első bekezdése leszögezi, hogy az állami, az egyházi és a magánoktatást egyaránt tandíjakból, közpénzből és egyéb forrásokból finanszírozzák.

A püspöki konferencia tagjai a nyílt levélben ennek a két cikkelynek az alkalmazását kérik, mert jelenleg csak az állami oktatás részesül finanszírozásban. "Kérjük, hogy az oktatási törvény szóban forgó cikkelyeit haladék nélkül alkalmazzák az egyházi és a magánoktatásra is" - olvasható a nyílt levélben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."