Pricopie: kevés az egyetemista

Az oktatási miniszter szerint túl kevés az egyetemi hallgató Romániában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Remus-Pricopie
Remus-Pricopie
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. október 02., 12:01
1 hozzászólás. 

Az egyetemi hallgatók alacsony számára panaszkodott szerdán Remus Pricopie oktatási miniszter, aki szerint Románia nem tudja teljesíteni 2020-ig azt az európai uniós célt, hogy a 30 és 34 év közöttiek legalább 40 százaléka rendelkezzen egyetemi végzettséggel.

Október elsején kezdődött meg az új tanév a felsőoktatásban. Ebből az alkalomból mondott beszédében a miniszter kijelentette: Romániában túl kevés a hallgató. Jelenleg az egyetemeken mintegy félmillió hallgató tanul.

A miniszter kiemelte, hogy az idén a legalacsonyabb a munkanélküliség, és az egyetemet végzett diákok alkalmazási rátája a legmagasabb. Ugyanakkor a 30-34 évesek körében 40 százalékos arányt kellene elérni a felsőfokú tanulmányokkal rendelkezőknek. Ettől Románia jelentősen elmarad, hiszen ez az arány 20 százalék.

Ilyen körülmények között a miniszter szerint Románia azt a célt tűzte ki, hogy az említett korosztályúak körében az egyetemi tanulmányokkal rendelkezők aránya érje el a 26 százalékot 2020-ig.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatás folyamatos átalakulásban van, az elmúlt két évben az egyetemek kérésére háromszáz szakot szüntettek meg, mert nem volt kereslet irántuk, ehelyett újak indultak.

A felsőoktatás finanszírozását végző tanács szeptember végi jelentése szerint 461 ezer egyetemista tanult a tavalyi tanévben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt hat évben több mint felére csökkent a hallgatók száma, hiszen 2008-ban még 1,036 millió diák szerepelt a nyilvántartásban.

mti



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ÁgnesÁgneske
2014-10-02 23:00:00
vajon az egyetemmel kellene-e kezdeni? :-O
Pricopie miniszter úr ezek szerint nem látja át a dolgokat. Ha szerinte kevés az egyetemista, akkor nézzen kicsit szét a munkaerőpiacon. Diplomások, sokan két diplomások is munkanélküliek, vagy a McDonalds-ban árulnak, kis butikban stb.
Akiknek meg sikerül elhelyezkedne, örvend mint majom a farkának, hogy egyáltalán dolgozhat a diplomás minimálbérért.
Rendben, hogy növelni kellene az iskolázottságot, de nem az egyetemmel kezdeni. Szépen el kell látogatni falvakba, olyan falvakba, ahol kialakult putri-negyedek vannak és ott hirdetni az igét. No nem az egyetemről, bár az 1-4 osztályról, vagy a 10 osztályról, vagy egyáltalán magáról az iskolai intézmény fontosságáról. Mert nem 10-100 és 1000 ember van az országban aki 18-30 év közötti és a nevét nem tudja leírni...
Nyílván ez már kellemetlenebb lenne, mert ez nem javítana sokat az UNIÓNAK (nemigen) tetszetős látszaton... Nem tudom mikor veszi valaki már észre ebben az országban, hogy a fejétől bűzlik a hal...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."