Nem temethetik újra Nyirőt

A marosvásárhelyi táblabíróság semmisnek nyilvánította a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által kibocsátott, Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Nyirő József
Nyirő József
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 29., 06:30
1 hozzászólás. 

Viorela Bejan, a táblabíróság szóvivője az Agerpres hírügynökségnek leszögezte: az ítélőtábla elutasította az udvarhelyi önkormányzat jogi képviselőjének az alapfokú ítélet eltörlésére vonatkozó javaslatát, a mostani döntés végleges és megfellebbezhetetlen.

A csíkszeredai törvényszék 2012 júniusában a Hargita megyei prefektúra keresete nyomán, formai okokra hivatkozva semmisítette meg az erdélyi író nevére kibocsátott székelyudvarhelyi temetkezési engedélyt.

Akkoriban Szász Jenő volt polgármester, a Nyírő újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület elnöke azt szorgalmazta, hogy utódja, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást, az elöljáró a további pereskedés mellett döntött.

Nyírő József Madridból Budapestre szállított hamvainak 2012. május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, mivel az író nevére a polgármesteri hivatal által kibocsátott temetési engedély egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztáséra) hivatkozott, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

Továbbra is kérdéses, hogy a földi maradványokat hol őrzik jelenleg. Meg nem erősített információk szerint Budapesten, de amint azt 2012-ben sejteni lehetett, a hamvak a meghiúsult újratemetés napján tartott megemlékezésen Szőcs Géza, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt kulturális államtitkára táskájában lapultak.

uh.ro/hírösszefoglaló



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kiralybiro
2014-11-17 11:14:07
Egy exhumált ember csontjaiból kb. 3-4 liternyi elégetett csontörlemény lesz, mely Szőcs Géza elmaradhatatlan aktatáskájában nejlonzacskós (punga) kiszerelésben (csomagolásban) lett volna csak elhelyezhető különösebb feltűnés nélkül, de ezt a tiszteletlenséget senki nem követi el.
Mindenesetre a sztori jól hangzik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."