Ponta nem utasítja el, hogy államfőjelölt legyen

Victor Ponta miniszterelnök nem utasítja el azt a lehetőséget, hogy ő legyen az általa vezetett PSD jelöltje az év végi elnökválasztáson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor-Ponta-ujj
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 30., 06:25
0 hozzászólás. 

Ponta csütörtökön vett részt pártja vezetőségének a vasárnapi európai parlamenti választásokat kiértékelő tanácskozásán. Elmondta, elsősorban azt szeretné, hogy végigvigye 2016-ig a miniszterelnöki mandátumát, de fontosnak nevezte azt is, hogy a PSD nyerje meg a novemberi elnökválasztást. Mint mondta, ha neki kell indulnia jelöltként, akkor jókedvvel és nagy reménnyel teszi meg.

A PSD csütörtökön elhatározta, hogy a szeptember eleji kongresszusán nevezi meg hivatalosan államfőjelöltjét.

Elemzők szinte biztosra veszik, hogy a kormánykoalíció fő erejét képező PSD a párt elnökét, azaz Pontát fogja küzdelembe vetni a novemberi megmérettetésen.

A jelölt megnevezését azért sem siették el, mert Ponta eddig többnyire elutasítóan beszélt erről a lehetőségről. A mostani nyilatkozatában először fogalmazta meg egyértelműen, hogy amennyiben szükséges lesz, elvállalja az elnökjelöltséget.

Érvelése szerint az elmúlt években megtanulta: amennyiben olyan államelnök van a kormányfő mellett, aki ez utóbbi munkáját folyamatosan megnehezíti, akkor a miniszterelnöknek nagyon nehéz jól teljesítenie.

"Ha nem lesz olyan államelnökünk, aki segítsen bennünket, akkor nehéz lesz jól kormányozni" - mondta Ponta. Hozzátette: 2016-ban sokkal könnyebb lesz a PSD-nek megnyerni a helyhatósági és a parlamenti választásokat, ha olyan államelnöke lesz Romániának 2014 után, aki segíti a kormány munkáját.

A jobboldali Traian Băsescu jelenlegi államelnöknek számos vitája volt Pontával 2012 óta, amikor a baloldali kormányfő hatalomra került. A liberálisok néhány héttel ezelőttig még a kormánykoalícióban foglaltak helyet, de a belső viták, elsősorban Crin Antonescu liberális pártvezér és a miniszterelnök közötti személyes ellentétek miatt a PNL kivonult a kormányból. Eközben a két politikai tábor - a szociáldemokraták vezette koalíció és a jobbközép térfél ádáz küzdelmet folytatott egymással a liberálisok "becserkészéséért".

Úgy tűnik, ez a jobboldalnak sikerült. A vasárnapi EP-választás után ugyanis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a jobboldal meghatározó erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) elhatározta, hogy közös jelöltet állít az év végi elnökválasztásra, de még nem döntötték el, ki lesz az. A jobboldali és baloldali pártok szavazótábora alapján kiegyensúlyozott elnökválasztásra számítanak az elemzők, akik szerint a 41 éves Ponta attól tart, hogy egy esetleges vereség az elnökválasztáson véget vethet politikai pályafutásának.

A PSD magabiztosan nyerte meg a vasárnapi EP-választást a szavazatok 37,6 százalékával. A PSD elvesztette a két legutóbbi elnökválasztást 2004-ben és 2009-ben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."