Petesejttel kereskedtek Temesváron

Petesejt-kereskedelemmel gyanúsított hálózatot buktattak le a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) Temesváron.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Terhes-beranya
Nem szabályozzák, az emberi sejtekkel és szervekkel való üzletelést
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 31., 11:15
0 hozzászólás. 

Illegális petesejt-kereskedelemmel gyanúsított nemzetközi hálózat négy tagját vették őrizetbe pénteken Temesváron - közölte a DIICOT.

A görög állampolgárságú gyanúsítottak meddőségi és nőgyógyászati magánklinikát működtettek a városban, ahol a gyanú szerint az általuk becserkészett donoroktól pénzért vásárolt petesejtekkel végezték ügyfeleik mesterséges megtermékenyítését.

A klinika a magzatkihordásra képtelen ügyfelek számára - szintén pénzért - állítólag a lombikbébi-beültetést vállaló béranyákat is beszervezett.

A nyomozók eddig tizenkét román, magyar, illetve szlovák állampolgárságú béranyát azonosítottak, akik közül hetet hallgattak ki. Kettő közülük már szült, és a csecsemőt azonnal átadta a biológiai szülőknek.

A klinika ügyfelei román, magyar, norvég és görög állampolgárok - közölte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT).

A donorokkal és béranyákkal közjegyzők előtt írattak alá nyilatkozatot arról, hogy ellenszolgáltatás nélkül ajánlják fel petesejtjüket, illetve hordják ki a magzatot, valójában azonban a klinika közvetítésével az ügyfelek fizettek ezért - állítja a vádhatóság.

Egy petesejtért a donor 300 eurót kapott, a béranyáknak pedig a terhesség idején havi 250-350 euró közti összeget biztosítottak.

A DIICOT közleménye leszögezi, hogy a béranyaságot a román törvények nem szabályozzák, az emberi sejtekkel és szervekkel való üzletelést viszont igen: a Btk. háromtól tíz évig terjedő börtönnel bünteti a szervkereskedelmet.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."