Nőtt a GDP-nk

A román GDP 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévben – közölte szerdán az országos statisztikai hivatal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

GDP
GDP
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 04., 11:38
0 hozzászólás. 

A román bruttó hazai termék (GDP) a nyers és a naptárhatással kiigazított adat szerint egyaránt 3,8 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest.

A megelőző negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,1 százalék volt. Ezek az adatok megegyeznek statisztikai intézet által május közepén közölt gyorsjelentésében szereplő adatokkal.

A negyedéves GDP 162,6 milliárd lej (36,9 milliárd euró) volt.

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipari termelés járult hozzá (2,3 százalékponttal). Az ipar teljesítménye 7,9 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben. A kiskereskedelem volumene is 5,4 százalékkal nőtt, a távközlés ágazatának teljesítménye is 7,4 százalékkal javult.

Ugyanakkor szintén szerdán közölte a statisztikai intézet, hogy a gazdaságban a beruházások 7,4 százalékkal csökkentek az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz képest. Az év első két hónapjában a költségvetés bevételei elmaradtak a remélt szinttől, ezért a kormány visszafogta a kiadásokat a tavalyihoz képest.

A hatóságok az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várnak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A kormány nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, de hivatalosan nem módosították a várakozást.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."