Corlățean üdvözölte a trianoni békeszerződés évfordulóját

Titus Corlățean külügyminiszter nyilatkozatban üdvözölte szerdán a trianoni békeszerződés 94-dik évfordulóját.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

titus-corlatean-2-uh
Titus Corlățean
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 05., 07:46
0 hozzászólás. 

"Ez a szerződés egyebek mellett az 1918. december elsején megvalósult Nagy Egyesülés nemzetközi elismerését is jelentette (...) A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz való visszatérését szentesítette, hanem az itt többségben élő románok polgári és politikai jogait is elismerte" - hangsúlyozta a külügyminiszter a szaktárca honlapján közzétett kommünikében.

A politikus a Nagy Egyesülés elnevezéssel Erdély és a román királyság egyesülésére célzott.

Corlățean hozzátette: a trianoni békeszerződés által megvalósult az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek önrendelkezése, amely lehetővé tette, hogy a területén élő nemzetek megalakíthassák saját nemzetállamaikat az első világháború után.

A dokumentum szerint elfogadhatatlan, hogy ma bárki át akarja írni a történelmet, vagy revizionista álláspontokat hangoztasson, különösen az ukrán válság körülményei között.

"Másfelől a magyar kisebbség képviselőinek részvétele az utóbbi években Románia egymást követő kormányaiban olyan megoldási modellt jelent a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek problémáira, amelyet rendkívül nagyra értékelnek az Európai Unióban" - vélekedett Corlățean.

A kormány szükségesnek tartja a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség európai szellemű folytatását, ami mindkét ország állampolgárainak hasznára válik - zárul a külügyminiszter közleménye.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."