Elvennék Titus Corlățean mentelmi jogát

A DNA a 2014-es elnökválasztás során a diaszpórában élő román állampolgárok szavazati jogának korlátozásával vádolja a volt külügyminisztert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Hivatali visszaéléssel manipulálhatta a választást Titus Corlățean
Hivatali visszaéléssel manipulálhatta a választást Titus Corlățean
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HOTNEWS
2016. május 18., 14:49
0 hozzászólás. 

Más javát szolgáló hivatali visszaélés és a diaszpórában élők szavazati jogának korlátozása a Korrupcióellenes Ügyészség vádja a politikus ellen. A szenátus ma kapta meg a DNA átiratát, és majd a szakbizottság véleményezését követően szavaz. A parlament szabadságon van a június 5-i önkormányzati választásokig.

Az ügy háttere, hogy 2014-ben, az elnökválasztás első fordulójában a külügyminisztérium hatáskörébe tartozott a külhoni szavazókörzetek megszervezése. A DNA szerint a külügyminiszter nem vette figyelembe a román nagykövetségek és konzulátusok javaslatait, és sok olyan településen nem létesített szavazóhelyiséget, amelyen nagyszámú külföldön élő román állampolgár voksolhatott volna.

Ezzel szemben logikus magyarázat nélkül hozott létre szavazókörzeteket olyan vidékeken, ahol kevés román állampolgár él. A választási jog gyakorlása így sok külföldön élő számára lehetetlenné vált. A DNA szerint Titus Corlăţean ezzel Victor Pontának kedvezett, aki kevesebb szavazatra számíthatott a diaszpórából, mint vetélytársa, Klaus Johannis.

Az intézkedés miatt nagy utcai megmozdulások voltak az ország több városában. Titus Corlăţean a két forduló közben lemondott, de utóda, Teodor Meleșcanu sem hozott létre új szavazókörzeteket a második fordulóra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."