Washington a védelmi kiadások növelését kéri Romániától

Konstancán találkozott Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Mircea Dușa védelmi miniszterrel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Hagel-Dusa
Chuck Hagel és Mircea Dușa
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 06., 07:27
0 hozzászólás. 

Az Egyesült Államok elkötelezett a NATO-szövetségesek közös védelme mellett, amiért kész további áldozatokat vállalni, ugyanakkor európai szövetségeseitől is azt kéri, növeljék védelmi költségvetésüket - hangoztatta csütörtökön Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Konstancán, ahol Mircea Dușa védelmi miniszterrel találkozott.

Hagel és Dușa a haditengerészet Mureș nevű parancsnoki hajóján folytatott megbeszélést, majd felkeresték a Fekete-tengeren gyakorlatozó, a konstancai kikötőbe szerdán befutott amerikai Vella Gulf cirkálót.

Az amerikai védelmi miniszter emlékeztetett Barack Obama varsói bejelentésére, miszerint az amerikai elnök egymilliárd dolláros keretet igényel a kongresszustól az Európában állomásozó amerikai katonák számának növelésére, a NATO-hadgyakorlatokra, és az Oroszországgal szomszédos nem NATO-országok - köztük, Ukrajna, Grúzia és Moldova - védelmi képességeinek fejlesztésére.

Hagel a sajtóértekezletén felidézte: a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán is azt kérte európai partnereitől, hogy fordítsanak több pénzt védelmük korszerűsítésére.

Méltányolta, hogy Románia használt F-16-os harci gépeket vásárol, és többletforrásokat utalt ki védelmi képességei korszerűsítése. Mint mondta: az Egyesült Államok számára fontos segítség, hogy Afganisztánból kivont katonáinak Románia tranzit-támaszpontot biztosít a Konstanca melletti Kogalniceanun.

Megerősítette: a terveknek megfelelően haladnak a munkálatok és jövőre hadrendbe állhat a rövid és középtávú rakéták elhárítására alkalmas védelmi rendszer romániai bázisa Deveselun.

A védelmi miniszter üdvözölte, hogy Barack Obama kiállt Lengyelország, a balti államok és Románia mellett, amikor Varsóban megerősítette: az Egyesült Államok szerződéses kötelezettségének tekinti szövetségeseinek védelmét.

Dușa megköszönte, hogy a Krím orosz annektálása után az Egyesült Államok növelte katonai jelenlétét a térségben és számos magas rangú tisztségvelője - köztük Joe Biden amerikai alelnök - bukaresti látogatása révén jelezte: nem hagyja magára Romániát és többi európai szövetségesét.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."