Történetekből történelem lesz Tusványoson

Az idei Tusványos a választásokról, az elmúlt 25 évről és a nemzetpolitikáról fog szólni – ígérik a szervezők

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tusványos
25 éves Tusványos
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 01., 13:41
0 hozzászólás. 

A 2014-es magyarországi választások, az első bálványosi tábor óta eltelt negyedszázad elemzése és a nemzetpolitika lesznek az idei, 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kiemelt témái - közölték a keddi kolozsvári sajtótájékoztatón a rendezvény erdélyi szervezői.

A Tusnádfürdőn július 22. és 27. között rendezendő tábor mottója Történetekből történelem lesz - mondta el Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse.

Hozzátette: idén is megpróbálják egymás mellé ültetni a különböző nézeteket valló erdélyi és magyarországi politikusokat. Erdélyi magyar-magyar párbeszédre és magyarországi-erdélyi párbeszédre lehet számítani, igyekeznek ugyanakkor a magyar-román párbeszédnek is helyet biztosítani a - rendezvény kezdeti és jelenlegi helyszíne alapján - Tusványosként emlegetett táborban. A rendezvényen, a hagyományoknak megfelelően, Orbán Viktor is előadást tart. A miniszterelnököt július 26-ra, szombatra várják Tusnádfürdőre.

Sándor Krisztina az MTI kérdésére válaszolva úgy vélte, idén jó esély van arra, hogy megvalósuljon Tusványoson az erdélyi magyar-magyar párbeszéd.

"A korábbi pártpolitikai csatározásoktól függetlenül mindenkit meghívtunk a rendezvényre, hogy visszahozzuk azt a politikai vitakultúrát, amely a Tusványos brand oly fontos értéke" - jelentette ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Sándor Krisztina.

Korábban több évben is előfordult, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői távol maradtak a rendezvénytől, melyet az ellenzékük politikai akciójának tekintettek.

Sándor Krisztina hozzátette, a román-magyar párbeszédre a novemberi államfőválasztás miatt idén kevesebb esély mutatkozik.

A 25. alkalommal megszervezett Tusványos idén azzal idézi a múltat, hogy a kezdeti helyszínen, Bálványosfürdőn is tartanak egy megnyitót. Oda elsősorban azokat várják, akiknek a tábor elindításában volt szerepük.

A politikai témájú beszélgetéseken, vitákon túl idén is közel húsz sátorban zajlanak majd egy időben rendezvények. Esténként többek között az Edda, a Tankcsapda, a Quimby, a Heaven street seven, a Kiscsillag és a PASO zenekarok szórakoztatják a közönséget.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."