Băsescu: aljas kompromisszum a PDL-PNL összefogás

Traian Băsescu államfő "aljas kompromisszumnak" nevezte azt, hogy korábbi pártja, a PDL azzal a PNL-vel készül egyesülni, amely két éve megpróbálta eltávolítani őt a hatalomból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

TraianBasescu-kezek
Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 03., 15:10
0 hozzászólás. 

A hivatalából decemberben távozó Băsescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) az államfő felfüggesztésének második évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést rendezett csütörtökön a parlamentben "Demokrácia és jogállamiság Romániában" címmel.

A jobboldali elnök első ízben kommentálta a PNL és PDL összeolvadási tervét. A két nagyobb ellenzéki párt azt reméli, hogy így esélyes jelöltet indíthat a novemberi elnökválasztáson a kormányzó szociáldemokratákkal szemben, de a jobboldali összefogásba nem hívták meg a PMP-t, amely a voksok hat százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti választáson.

Băsescu ismét meghiúsult államcsínynek minősítette azt, hogy 2012 júliusában az akkor kormányon lévő, a PNL-t is magában foglaló Szociálliberális Szövetség (USL) leváltotta az ombudsmant, a kétkamarás parlament házelnökeit, és több jogszabályt módosított, hogy megkönnyítse az államfő felfüggesztését, illetve érvényesítse az elnök leváltásáról rendezett, az alacsony részvétel miatt érvénytelennek bizonyult népszavazást.

A távozó államfő szerint is szükség lenne egy jobboldali összefogásra a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, de a PNL-nek előbb nyilvános "megbánást" kellene tanúsítania a 2012 nyarán történtekért.

Băsescu szerint szükség van a PMP-re, mint olyan erőre, amely folytatja az állam korszerűsítésére, a jogállamiság megerősítésére irányuló programját, és amelyet nem sároznak be az utóbbi 25 év megalkuvásai.

A novemberi közvetlen államfőválasztáson dől el, ki lesz a második mandátumát decemberben befejező Băsescu utóda az elnöki hivatal élén a következő öt évben. A negyven százalékos támogatottságú, kormányzó PSD várhatóan a párt elnökét, Victor Ponta miniszterelnököt indítja, erről azonban csak augusztusban hoznak formai döntést.

A PDL és PNL azt tervezi, hogy még júliusban megnevezi a jobboldali összefogás jelöltjét.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."