Gyűjtőkönyvtár létesül Sepsiszentgyörgyön

Az 1990 óta megjelent erdélyi magyar kiadványok számára gyűjtőkönyvtárat hoz létre Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

BodPeterMegyeiKonyvtar
Bod Péter Megyei Könyvtár
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 08., 06:08
0 hozzászólás. 

A kezdeményezésbe bevont szakemberek a hét végén tanácskoztak Sepsisznetgyörgyön.

Az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa (KAT) és a Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett tanácskozáson Székely István, a KAT elnöke elmondta, hogy a könyvtár alapításakor azt kellett mérlegelniük: hol tudnak stabil magyar többségű döntési kompetenciát rendelni a programhoz, és melyik az a struktúra, amelyben biztosítható a közpénzekből történő finanszírozás.

"Egyértelmű, hogy ezek a feltételek jelenleg Székelyföldön adottak, elképzeléseink szerint az összerdélyi gyűjtőkönyvtár a Bod Péter Megyei Könyvtár részlegeként működne" - hangsúlyozta a KAT elnöke.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke kijelentette: "A megerősödött Székelyföld kész összerdélyi hatáskörű feladatokat vállalni".

Hozzátette, ennek jegyében hozták létre az 1945 utáni képzőművészeti alkotások összegyűjtését célzó Erdélyi Művészeti Központot, és ennek alapján karolták fel a gyűjtőkönyvtár gondolatát is.

A tervezett program célja az 1990. január elseje után Romániában megjelent magyar nyelvű kiadványok teljes körű gyűjtése, rendszerezése és kutathatóvá tétele. A kilencvenes évek elején megtapasztalt robbanásszerű bővülés után ugyanis a teljesség igényével egy intézmény sem gyűjtötte Erdélyben a magyar kiadványokat. Az Országos Széchényi Könyvtár segítségével egyelőre az ismert, de hiányzó könyvek jegyzéke készült el, amely a munka során tovább bővül.

A Országos Széchényi Könyvtár jelenlévő képviselője felajánlotta, hogy a budapesti intézmény nemzetközi csere útján tekintélyes mennyiségű Magyarországon megjelent, de erdélyi témát feldolgozó kiadványt juttat a gyűjtőkönyvtárnak.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."