Kelemen augusztus elsején távozik

Augusztus elsejei hatállyal mond le a kormányban betöltött miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségéről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor11-uh
Kelemen Hunor
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 14., 13:09
0 hozzászólás. 

Kelemen mindezt azután jelentette be, hogy hétfőn találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel.

Kelemen Hunor hozzátette: a hátralévő két hétben néhány folyamatban lévő ügyet szeretne rendezni a tárcánál, egyebek mellett a küszöbön álló költségvetés-kiigazítással kíván foglalkozni. Augusztus elsejéig az RMDSZ arról is dönt, kit jelöl a megüresedő kormányzati tisztségekre.

A bukaresti parlament által márciusban (az RMDSZ kormányra lépésekor) elfogadott új kormánystruktúra értelmében a két tisztséget ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az RMDSZ elnöke elhárította a média ezzel kapcsolatos találgatásait.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa legközelebb csütörtökön ülésezik Kolozsváron, várhatóan ekkor nevezik meg az RMDSZ államfő-jelöltjét. A lapok arra számítanak, hogy - 2009-hez hasonlóan - a magyar érdekképviselet ismét Kelemen Hunort indítja.

A kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléssel kapcsolatban Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy az RMDSZ elnökeként a kormánytisztségekből való távozása után is részt vesz a kormánykoalíció politikai egyeztetésein, Borbély László politikai alelnök, Markó Béla szenátusi és Máté András képviselőházi frakcióvezetővel közösen.

Kelemen Hunor pénteken jelentette be, hogy távozik a bukaresti kormányból, amely a szövetséggel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló európai uniós perbe. Az RMDSZ nem lép ki a Victor Ponta vezette kabinetből.

Az RMDSZ elfogadta a miniszterelnök által javasolt kompromisszumot, hogy Romániának a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ügyében képviselt álláspontját szeptemberben a parlament vitassa meg. Ponta megígérte: a kormány nem tesz le újabb dokumentumokat az Európai Unió luxemburgi bíróságán zajló perbe mindaddig, amíg a parlamenti vita le nem zárul.

Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság (EB) jogvitájába.

Az RMDSZ és a kisebbségek európai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."