Hivatalos: Victor Ponta a PSD államfőjelöltje

Ponta már hetekkel korábban bejelentette, hogy kész megpályázni az államelnöki tisztséget, amennyiben ebben pártja is támogatja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor Ponta, a PSD elnökjelöltje fotó: agerpres/archív
Victor Ponta, a PSD elnökjelöltje fotó: agerpres/archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2014. július 30., 10:29
0 hozzászólás. 

A PSD kibővített országos tanácsa mintegy hatezer résztvevő jelenlétében egyhangúlag megszavazta a jelenlegi miniszterelnök jelöltségét.

A közvélemény-kutatások szerint neki van a legnagyobb esélye arra, hogy – a második mandátuma után távozó – jobboldali Traian Băsescu után Románia következő elnöke legyen.

A jobbközép ellenzéki erőket tömörítő Keresztény-liberális Szövetség (ACL) várhatóan jövő héten dönt arról, hogy Klaus Johannis liberális pártelnököt vagy a demokrata-liberális Cătălin Predoiu volt igazságügyi minisztert indítja Pontával szemben az elnökválasztáson.

Az ellenzék otrombaságnak minősítette,

hogy a PSD az árvíz sújtotta olténiai térségben, Krajován (Craiova) tartotta kampánynyitó rendezvényét. A gyűlést ugyan nem halasztották el,de Ponta késve érkezett, mert előzőleg felkereste a természeti csapástól szenvedő falvakat.

Bejelentette: elnökválasztási kampányát nem párttársai, hanem a bajba jutott emberek és a rajtuk segítő tűzoltók, csendőrök és rohammentők között kezdte meg, akiknek tudniuk kell: olyan állam kialakításán dolgozik, amely sosem hagyja őket magukra.

Ponta választási kampányát eredetileg az Erős Romániát jelmondattal készítették elő, és a hivatalos bejelentést a Băsescu leváltásáról rendezett – érvénytelennek bizonyult – népszavazás második évfordulója miatt időzítették július 29-re.

Nem gyűri maga alá

A kampányrendezvényen mondott beszédében Ponta azt ígérte, hogy államfőként támogatni fogja az elnöki jogkörök behatárolására vonatkozó alkotmánymódosítást, és olyan elnöke lesz Romániának, aki nem gyűri maga alá az igazságszolgáltatást.

Ponta a legesélyesebbnek tartott lehetséges ellenjelöltjére, az evangélikus vallású, szász nemzetiségű Klaus Johannisra utalva kijelentette: semmi gondja azzal, ha egy elnökjelölt nem román és nem ortodox vallású.

„Azt sem szeretném azonban, hogy valaki a saját hazámban azzal vádoljon vagy hibaként tüntesse fel, hogy román vagyok és ortodox. Így születtem, így fogok meghalni, büszke vagyok erre, és azt hiszem, tiszteletet érdemlek ezért" – jelentette ki a PSD államfőjelöltje.

A választóknak van gondja vele

Az egyik közvélemény-kutatás nemrég kimutatta, hogy a választók többsége román nemzetiségű és ortodox vallású elnököt látna szívesebben az ország élén. Ennek az elvárásnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje, Kelemen Hunor sem felel meg.

Az elnökválasztást november másodikán rendezik. Amennyiben senki sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 16-án második fordulót tartanak az első két helyen végzett jelölt részvételével.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."