Bármikor behozhatják az ebolát az országba

Romániában nem valószínű, hogy járványszerűen pusztítson a gyilkos kór, de egyedi megbetegedések bármikor előfordulhatnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Ebola-áldozatot cipelnek Guineában
Ebola-áldozatot cipelnek Guineában
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MASZOL/MTI
2014. július 31., 14:25
0 hozzászólás. 

Néhány hete szinte minden nap hallunk az ebola vírus terjedéséről. Libéria után szerdán este Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot hirdettek miatta.

„Valaki felül a repülőgépre, leszáll Bukarestben, és máris behozta az ebolát az országba" – válaszolt a maszol.ro kérdésére Molnár Géza virológus.

A kolozsvári szakember szerint a szabad közlekedés és áruforgalom miatt bármikor előfordulhatnak egyedi esetek, akár közeli hozzátartozók megfertőződése, de az ilyen esetekre az ország felkészült. Ha valaki rosszul érzi magát a repülőgépen, vagy egészségügyi ellátásra szorul, rákérdeznek, hogy honnan jön. Vírus gyanúja esetén elkülönítik a beteget, és gyógyítják.

Az eboláról elmondta, kezdeti stádiumában izomfájdalom, általános levertség, elesettség, rosszullét kezdődik, amíg a vírus szaporodik a szervezetben, később különböző vérzéses szindrómák állnak elő, hiszen a vérerek áteresztőképessége tönkremegy. Számítani lehet vizeletúti vérzéstől az orr, a fül vérzéséig stb. az előrehaladott klinikai stádiumban.

Molnár szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy az első tünetekből nem lehet rögtön következtetni arra, hogy milyen betegséggel állunk szemben.

Peter Piot, a vírus belga felfedezője szerint azért sem számíthatunk világjárványra, mert nagyon közeli kontaktus szükséges ahhoz, hogy valaki megfertőződjön az ebolával.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."