Ponta elfogadta Biró Rozáliát, búcsúzik Kelementől

A kormányfő rábólintott az RMDSZ javaslatára, és Biró Rozália szenátort, jelölte pénteken miniszterelnök-helyettesnek, illetve kulturális miniszternek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Biró Rozália lehet az első női miniszterelnök-helyettes Romániában | fotó: rmdsz.eu
Biró Rozália lehet az első női miniszterelnök-helyettes Romániában | fotó: rmdsz.eu
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2014. augusztus 01., 18:17
0 hozzászólás. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke augusztus elsejei hatállyal lemondott kormánytisztségeiről, miután a Minority SafePack kisebbségi javaslatcsomag kapcsán a Szövetség szembekerült a kormánnyal. Helyére Biró Rozália szenátort, Nagyvárad volt alpolgármesterét javasolta az RMDSZ.

Kelemen búcsúzóul pénteken, a Román Nemzeti Színház felújítási munkálatait tekintette meg Victor Ponta miniszterelnökkel közösen, ahol elmondta, milyen eredményeket ért el kulturális minisztersége 5 hónapja alatt.

Többek közt megemlítette, hogy 3,85 százalékkal növekedett a kulturális tárca 2014-es költségvetése, műemlékké nyilvánították az aradi Szabadságszobrot, Gábor Áron ágyúja végleg hazakerülhet a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba, és az általa szignált miniszteri rendelet lehetővé teszi a műemlékek többnyelvű feliratozását ott, ahol kisebbségben élnek a különböző nemzeti közösségek.

A búcsú nem végleges, ugyanis Kelemen újságírói kérdésre elmondta, hogy ezután is részt vesz majd a koalíciós egyeztetéseken.

Ha Băsescu is rábólint

A miniszterelnök pénteken továbbá azt is bejelentette, hogy Claudiu Manda szociáldemokrata képviselőt jelölte a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszteri posztra, a jegybank helyettes kormányzójává kinevezett Liviu Voinea helyett. A két jelölt akkor veheti át hivatalát, ha az államfő aláírja kinevezésüket.

Biró Rozália alkalmasságát több ellenzéki politikus és publicista megkérdőjelezte arra hivatkozva, hogy közgazdászként kevés köze van a kultúrához. Azt is szemére vetették, hogy érdek-összeférhetetlenség miatt folytatott vizsgálatot ellene a feddhetetlenségi ügynökség (ANI).

Biró Rozália a vádakra válaszolva egy lapinterjúban úgy vélekedett, a román kulturális tárcának elsősorban jó menedzserre van szüksége, aki a szűkös anyagi lehetőségek között is hatékonyan tudja irányítani a tárca tevékenységét. Elmondta, a feddhetetlenségi ügynökség azért vizsgálta, mert Nagyvárad alpolgármestereként 2006-ban jóváhagyta, hogy a Léda-házat (Ady Endre múzsájának a házát) annak a Partium Alapítványnak adják bérbe, amelyiknek ő az egyik alapítója. Hozzátette, az érdek-összeférhetetlenség vádját két héttel ezelőtt ejtette a bíróság.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."