Szilágyi: két magyar jelölt jobban mozgósíthat

Szilágyi Zsolt szerint két magyar jelölt jobban mozgósíthatja az erdélyi választókat, így a magyar közösség nagyobb súllyal vehet részt a romániai politika alakításában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SzilagyiZsolt
Szilágyi Zsolt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 20., 05:30
0 hozzászólás. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltje úgy vélte, a választási kampány alkalmas lesz arra, hogy a román és a magyar választókban egyaránt tudatosítsa: az autonómia és Románia föderális berendezkedése közös erdélyi érdek. Szerinte elkerülhetetlen, hogy ebben a kérdésben konstruktív román-magyar párbeszéd kezdődjön.

Szilágyi Zsolt a sajtótájékoztató keretében írta alá a jelöltségét támogató ívet. Amint az EMNP sajtóirodája közölte, ő volt a tízezredik Bihar megyei aláíró.

Az EMNP államelnök-jelöltje cáfolta és az "RMDSZ pánikreakciójának" tulajdonította azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az EMNP jelöltállítása miatt megromlott volna a párt viszonya a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Úgy vélte, az RMDSZ "propagandacélokra használja fel" az érdekeltségi körébe tartozó sajtót.

A Transindex és a maszol.ro portál közölt hétfőn olyan meg nem nevezett forrásból származó információkat, amelyek szerint Orbán Viktor ellenzi az EMNP jelöltállítását.

A sajtótájékoztatón részt vevő Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke kijelentette: aki az aláírásgyűjtés vagy a későbbi voksolás során Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjét támogatja, az áttételesen Victor Ponta miniszterelnök államelnöki törekvéseit segíti. Véleménye szerint a voksolás második fordulójában az RMDSZ egyértelműen koalíciós partnerét támogatja majd.

Novemberben tartják az elnökválasztást, amelyen az RMDSZ Kelemen Hunornak, a szövetség elnökének, az EMNP pedig Szilágyi Zsoltnak, a párt alelnökének elindítását jelentette be. A választójogi törvény értelmében a jelöltek akkor vehetnek részt a választásban, ha szeptember 23-ig 200 ezer támogató aláírást gyűjtenek. Romániában mintegy 1,05 millió magyar választópolgár szerepel a választói névjegyzékben.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."