Kiengedik a börtönből Năstasét

Feltételesen szabadlábra helyezik a börtönbüntetését töltő Adrian Năstase volt kormányfőt, erről csütörtökön hozott jogerős ítéletet az Ilfov megyei törvényszék.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

AdrianNastase-uh
Kiszabadult a volt kormányfő
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 22., 10:22
0 hozzászólás. 

A szociáldemokrata politikust idén januárban másodszor ítélték letöltendő szabadságvesztésre: négy évet kapott egy korrupciós perben, miután 2012-ben két év szabadságvesztést róttak ki rá egy másikban.

Tekintettel arra, hogy visszaesőnek minősült, összbüntetését négy és fél évre súlyosbította a bíróság: ebbe az első ítélet nyomán letöltött kilenc hónapot is beszámították.

A hatvan év feletti, jó magaviseletű elítéltek büntetésük harmadának letöltése után kérvényezhetik feltételes szabadlábra helyezésüket. Năstasénak még az így számolt másfél évet sem kellett leülnie, mert a börtön illetékes bizottsága további 105 napot levont arra hivatkozva, hogy a politikus rabsága idején könyveket írt, és előadásokat tartott a többi fegyencnek.

Năstase szabad lábra helyezését első fokon júliusban rendelték el: ez ellen fellebbezést nyújtott be a korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra hivatkozva, hogy a volt miniszterelnök semmi jelét nem adta annak, hogy megbánta volna bűntetteit.

Năstasét pártja is mártírnak tekinti, ő azonban nem térhet vissza a politikába, mert további öt évre eltiltották a közügyektől.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök januárban egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Băsescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Năstase volt kormányfőt.

Kijelentését a - bírák és ügyészek szakmai testületeként működő - román Legfelső Bírói Tanács (CSM) az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értékelte. A CSM megállapította, hogy Ponta nyilatkozata megingatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, és aláássa a korrupcióellenes ügyészség szakmai hitelét.

A két évvel ezelőtti, első ítélet abban találta vétkesnek Năstasét, hogy illegálisan finanszírozta 2004-ben elnökválasztási kampányát. Idén januárban a politikust vesztegetés elfogadása és a vád egyik tanújának megzsarolása miatt ítélték szabadságvesztésre.

Năstasét várhatóan néhány órán belül, még csütörtökön kiengedik a börtönből.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."