Pártot válthatnak az önkormányzati képviselők

Az RMDSZ nem támogatja az önkormányzati tisztségviselők pártváltását, a jogszabály ellen szavaznak majd.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Parlament-belso-uh
A pártokat élesen megosztja a téma
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. augusztus 29., 07:21
0 hozzászólás. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatja a választott önkormányzati tisztségviselők pártváltását, és az erről szóló sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitája során a jogszabály ellen szavaz majd - jelentette be csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, akit a Mediafax hírügynökség idézett.

A politikus az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának a Kolozsvár melletti Tordaszentlászlón tartott együttes ülése után nyilatkozott a pártokat élesen megosztó témáról.

A kormány - amelyben az RMDSZ is részt vesz - csütörtökön 45 napra felfüggesztette a választott önkormányzati tisztségviselők pártváltását mandátumvesztéssel büntető törvénycikkelyek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt.

"Évek óta mondjuk, hogy a pártváltás a román politika krónikus betegsége. A miniszterelnök ismeri a véleményem, de magára vállalta a felelősséget. Következik a parlamenti vita, amelynek során az RMDSZ frakciói nem fogják megszavazni a rendeletet, mert nem támogathatunk olyasmit, ami ellenkezik az elveinkkel" - mondta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ-t közvetlenül nem érinti a pártváltás, de érdekelt megfékezésében, mert a jelenség aláássa a politikai stabilitást.

A "politikai migráció" előtt utat nyitó rendelet éles vitát váltott ki Romániában. A kormányzó szociáldemokraták (PSD) szerint csak így lehet a patthelyzetbe jutott önkormányzatokat ismét működésképessé tenni. A jobboldali ellenzék viszont azt állítja, hogy a vezető kormánypárt zsarolással próbálja saját táborába kényszeríteni a polgármestereket, akiknek meghatározó szerepük lehet az emberek mozgósításában a novemberi államfőválasztáson.

A sajtó szerint a mindenkori kormány főleg a hatalmon lévő pártok polgármestereinek juttat kormányzati forrásokat különböző fejlesztésekre, ezáltal erősítve befolyásukat a helyi közösségben. Az elemzők szerint a kormányon lévő PSD jó eséllyel növelheti önkormányzati tisztségviselőinek táborát, ha az átállóknak nem kell már tartaniuk attól, hogy elveszítik mandátumukat.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."