NATO harci repülőgépek állomásoznak az országban

Románia engedélyezi a NATO tagországok harci repülőgépeinek állomásozását az ország területén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

HarciRepulo
Harci repülők is röpködhetnek felettünk
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 04., 06:08
0 hozzászólás. 

Traian Băsescu államfő a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) szerdai ülése után elmondta, hogy a döntés nemcsak a román légtérben felváltva járőrszolgálatot teljesítő külföldi repülőgépekre vonatkozik, hanem az ezeket kiszolgáló személyzetre: az elnök szerint kétszáz külföldi katona és hadmérnök érkezhet az országba.

A nemzetbiztonsági testületként működő tanácsot azért hívták össze, hogy hivatalos döntést hozzon a szeptember 4-5-ei walesi NATO-csúcstalálkozón képviselendő román álláspontról, amelyet több mint két hónapos egyeztetés előzött meg a bukaresti elnöki hivatal, a védelmi és külügyminisztérium között.

A CSAT azt is elfogadta, hogy Románia koordináló szerepet vállaljon az Ukrajnának nyújtandó, kibernetikai támadások elleni védelmet szolgáló támogatási alap kezelésében. Ez az Ukrajnával kapcsolatos négy NATO-program egyike - jegyezte meg a román elnök.

Románia a szövetség teljes keleti határának megerősítését sürgeti, tehát nem csak az északkeleti határszakaszét - mondta Băsescu.

Ez azt jelenti, hogy Románia szeretne a NATO állandó riasztási és gyorsreagálási rendszerének részévé válni - tette hozzá.

Utalt arra, hogy a NATO az Oroszországgal kötött partnerségi szerződésben azt vállalta, hogy nem telepít állandó katonai támaszpontokat a szövetség keleti határára. Băsescu szerint elemezni kell, hogy ragaszkodik-e a NATO ehhez a partnerséghez, amikor Oroszország felrúgja a nemzetközi szerződéseket és nem tartja tiszteletben az európai határokat.

A védelmi szövetség tanácskozását a walesi Newportban tartják, fő témája pedig az ukrajnai helyzet lesz, de a tagállamok vezetői áttekintik majd a többi konfliktustérség kérdéseit is. A walesi csúcs részvevői tanácskozni fognak azon országok képviselőivel, amelyek partnerségi kapcsolatot ápolnak a NATO-val.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."