350-re nőtt a kéknyelv betegségben szenvedő állatok száma

Csaknem 350-re emelkedett a kéknyelv betegségben szenvedő állatok száma - közölte az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tehen
Nem veszélyes az emberre
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 05., 09:38
0 hozzászólás. 

A Mediafax hírügynökség csütörtöki jelentése szerint 12 megyében tartanak nyilván beteg állatokat, amelyek az ország déli és keleti részén találhatók. Augusztus végén a hatóságok még hetven beteg állatot tartottak nyilván.

A legtöbb beteg szarvasmarha, juh- és kecskeféle (82 állat) Buzău megyében található, ott alakult ki az első fertőzési góc. Eddig 32 állat pusztult el. A betegségnek kitett teljes állatállomány 0,011 százaléka kapta el eddig a kórokozót, amit szúnyogok terjesztenek.

A hatóságok szerint szezonális betegség a kéknyelv, és hangsúlyozták, hogy a fertőzött állatok kezelhetők.

A szakhatóság indokoltnak tartja, hogy a kórokozó által fenyegetett állatállomány teljes egészét beoltsák, ennek érdekében oltási kampányt kezdeményeznek.

A gazdák anyagi veszteségekre számítanak, a beteg állatok ugyanis kevesebb tejet adnak, emellett várhatóan a szarvasmarha- export is megsínyli a járványt.

A lázas állapottal kísért kéknyelvűség a kérődző állatok emésztőrendszerét, nyelvét, valamint izomzatát támadja meg, veszélyt jelent a szarvasmarha- és a juhállományra, az embert azonban nem fertőzi meg.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."