Érettségi nélkül is továbbtanulhatsz

Minisztériumi rendelettel hagyták jóvá az érettségi nélküli beiratkozást az egyetemre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

egyetemista-uh
Egyetemi kollégiumokban tanulhatnak tovább
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 11., 07:46
0 hozzászólás. 

A Hivatalos Közlönyben kedden jelent meg az egyetemi kollégiumok létrehozásának módszertana, amely lehetővé teszi, hogy azok a diákok is folytathassák tanulmányaikat, akiknek nem sikerült az érettségije vagy nem jelentkeztek érettségire – írja a maszol.ro.

A módszertan törvényes alapja a júniusban módosított oktatási törvény, amely 96 másik módosítás mellett tartalmazza ezt a lehetőséget is.

A 2014/4542-es számú miniszteri rendelet a „nem-egyetemi szintű, középiskola utáni oktatás szervezését és működését" szabályozza az akkreditált felsőfokú intézmények keretében, a 2014/15-ös tanévben. Az egyetemi kollégiumok által kínált oktatás 1-től 3 évig terjedhet, a szakképzés összetettsége és a megszerezhető kreditpontok függvényében.

Az érettségi nélküli kollégiumi tanulmányok végén szerzett szakképzés szintje még nem tisztázott. A miniszteri rendeletben erre vonatkozóan az áll, hogy a kollégiumi szakképesítések a Nemzeti Szakképesítési Listán szereplő, bejegyzett szakképesítéseknek felelnek meg - amelyek megszerzéséhez nem szükséges az érettségi.

Egyes magánegyetemek álláspontja az, hogy azok a diákok, akik elvégzik a kollégiumi tanulmányaikat, majd (vagy közben) sikeresen leérettségiznek, egyből az egyetemi oktatás másodévére iratkozhatnak be, ugyanarra a szakra, amelyen a főiskolai képzést elkezdték. Más egyetemek kifogásolják a rendelkezést, mondván, hogy az tovább rontja a már amúgy is csapnivaló oktatási szintet.

uh.ro/maszol.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."