Titkos ügynök lehet az államfő-jelöltek között

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri az ellenzék, miután Băsescu kijelentette, hogy titkos ügynök van az elnökjelöltek között.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Valaki két
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 12., 08:16
0 hozzászólás. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőházi frakciói csütörtökön jelentették be, hogy a jövő hét elején kérni fogják a ház vezetésétől egy vizsgálóbizottság felállítását, amelynek feladata lenne tisztázni az államelnök kijelentését.

Traian Băsescu egy televíziós műsorban a minap kijelentette, hogy az elnökjelöltek között egy titkos ügynök is van, aki elhallgatta ezt a részletet múltjából.

Băsescu szerint a titkosszolgálatok ezt az információt nem hozhatják nyilvánosságra, mert törvény tiltja, de a jelöltnek kötelessége felfedni. Szerinte nem korrekt, hogy valaki a legmagasabb közjogi funkcióba kerüljön úgy, hogy két "vezérlőgombbal" rendelkezik. Ezzel arra utalt, hogy az esetleges következő államfőnek a titkosszolgálatokkal is közvetlen köteléke lenne.

Băsescu elvárja - hangoztatta -, hogy a jelöltek rejtett múltjukat is fedjék fel életrajzukban, ellenkező esetben ő fogja a nyilvánosság előtt leleplezni a szóban forgó személyt.

A két ellenzéki párt úgy véli, hogy a parlamentnek el kell ítélnie Băsescu "súlyos" kijelentését, és valamennyi államelnökjelöltnek tisztáznia kell a nyilvánosság előtt a vádat. Szerintük "gyanús", hogy a megmérettetés legnagyobb esélyesének tekintett Victor Ponta miniszterelnök eddig nem reagált az államelnök vádjára.

A kormányfő csütörtökön késő délután azonban már megszólalt és leszögezte: Băsescu nem rá utalt, mert korábban ő maga nyilatkozott úgy, hogy a kormánytagokat ellenőrizte múltjuk szempontjából.

Ponta kifejtette, nem lát semmi rosszat abban, ha valaki fedett ügynökként az ország érdekeit védte. Úgy véli, gratulálni kell az ilyen személyeknek. Rámutatott, ha a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanács alelnökeként úgy nyilatkozna, mint Băsescu, elsősorban bűncselekményt követne el, másodsorban felelőtlenség lenne részéről.

Klaus Johannis, a liberálisok és demokrata pártiak által alkotott Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államelnök-jelöltje csütörtökön kijelentette, hogy Băsescu egészen biztosan nem rá célzott.

Monica Macovei független jelölt is kijelentette, hogy nem volt kapcsolata a román titkosszolgálatokkal. Azt javasolta, hogy a hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság vizsgálja ki Băsescu kijelentésének megalapozottságát.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."