Menesztik Kövesit

Elnöki rendelettel leváltotta tisztségéből Klaus Johannis államfő a korrupcióellenes ügyészség főügyészét, Laura Codruța Kövesit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

kovesi
Laura Codruta Kövesi Fotó: cotidianul.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. július 09., 10:13
0 hozzászólás. 

Rövid sajtónyilatkozatában az elnöki hivatal szóvivője, Mădălina Dobrovolschi közölte, hogy Laura Codruța Kövesi menesztésére egy alkotmánybírósági határozat kötelezte az államfőt. „Az alkotmánybíróság döntéseit nem csak Románia elnökének, hanem a kormánytöbbségnek is be kell tartania" – hangsúlyozta a szóvivő.

Az elnöki hivatal bejelentésének előzménye, hogy az utóbbi napokban hangsúlyosan felmerült a koalícióban Klaus Johannis tisztségéből való felfüggesztésének lehetősége. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábbi bejelentése szerint éppen hétfőn kellett volna erről dönteniük a kormánypártok vezetőinek. A felfüggesztésnek az adott volna jogalapot, hogy az államfő nem tartja be a Kövesi leváltásáról szóló alkotmánybírósági határozatot.

Johannis szóvivője azt is elmondta, hogy az államfő szerint Romániának nem szabad visszafele lépéseket tennie a jogállamiság útján, olyan országnak kell maradnia, ahol az Alkotmány felsőbbsége nem kérdőjeleződik meg, ennek ellenére a korrupcióellenes harcnak nem szabad megállnia, és ezt a harcot nem szabad nyomás alá helyezni, vagy megpróbálni elhitelteleníteni.

Johannis szerint

egy jogállamban mindig be kell tartani az Alkotmánybíróság döntéseit, ezért a bíráknak hatalmas felelősségük van abban, hogy ne hozzanak a jogállamiság szellemiségével ellentétes döntéseket, ugyanakkor nem csak neki kellene betartani ezeket a döntéseket, hanem annak a parlamenti többségnek is, amely az igazságügyi törvényekbe beavatkozva hatalmas befolyással bír a jogállamiságra nézve.

Az alkotmánybíróság május 30-án meghozott döntése értelmében alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között Klaus Johannis államfő azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló, az igazságügyi miniszter részéről érkező javaslatot.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter április 23-án fordult az Alkotmánybírósághoz, mert az államelnök úgy döntött, hogy nem járul hozzá a DNA főügyészének menesztéséhez.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."