14 jelölt indulna az államfőválasztáson

Lezárult a novemberi államfőválasztás jelöltállítási időszaka: a kedd éjféli határidőig 14 jelölt adta le a törvény által megkövetelt, legalább 200 ezer támogató aláírást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ValasztasiPecset2
Szeptember 28-án válik véglegessé a lista
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 24., 12:26
0 hozzászólás. 

Elsőként Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kérte felvételét a szavazólapra: a közvélemény-kutatások szerint neki van a legnagyobb esélye, hogy Románia következő elnöke legyen. Traian Băsescu jelenlegi államfő második mandátuma december 21-én jár le.

A jobboldali jelöltek közül a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) színeiben induló Klaus Johannis liberális (PNL) pártelnöknek van a legnagyobb esélye - Ponta mellett - bekerülni a második fordulóba: a jelöltek közül számára gyűjtötték a legtöbb (2,2 millió) támogató aláírást.

A felmérések szerint Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök támogatottsága is közelíti a tíz százalékot: ő azoknak a liberálisoknak a jelöltje, akik nem követték az ellenzékbe vonuló és a jobbközéppel szövetkező PNL-t, hanem kitartottak a baloldali kormány mellett.

Az elnökjelöltek között két nő van: Elena Udrea, a Traian Băsescu támogatását élvező Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetője, és a függetlenként induló Monica Macovei európai parlamenti képviselő, volt igazságügy-miniszter. Mindketten az elkötelezett jobboldali választók voksaira számítanak.

Első ízben fordul elő, hogy két magyar jelölt is összegyűjtötte az induláshoz szükséges kétszázezer aláírást: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltje.

Az utolsó napon felbukkant meglepetésjelölt Teodor Meleșcanu, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) éléről mondott le, hogy indulhasson az elnökválasztáson. A korábbi liberális politikust a média a jobboldal "tartalékjelöltjének" tekinti, arra az esetre, ha az igazságszolgáltatás megakadályozná az összeférhetetlenséggel vádolt Johannis részvételét az elnökválasztáson.

Újra szerencsét próbál az elnökválasztáson több - immár hanyatló népszerűségű - populista politikus, így Gheorghe Funar (független), Corneliu Vadim Tudor (Nagy Románia Párt) és Dan Diaconescu (Dan Diaconescu Néppárt). A listát Constantin Rotaru, a Szocialista Alternatíva, William Brânza, az Román Ökológus Párt, és Mirel Amaritei, a Prodemo Párt jelöltje egészíti ki.

A központi választási irodának 48 órán belül kell határoznia, hogy a leadott iratok megfelelnek-e a törvényes feltételeknek, a jelöltek ellen azt követően 24 órán belül lehet óvást emelni az alkotmánybíróságon.

A szavazólapra felkerülő államfőjelöltek, illetve a választási jelek listája az óvások elbírálása után, szeptember 28-án válik véglegessé.

Az elnökválasztás első fordulóját november másodikán rendezik. Ha egyik jelölt sem kapja meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felének (több mint 9 millió polgárnak) a támogatását, az államfői tisztség sorsa a két legjobban szereplő jelölt között dől el a november 16-án tartandó második fordulóban.

A megválasztott elnök december 22-én kezdi meg ötéves mandátumát.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."