Mégsem emelik az adót

Jövőre változatlan marad a személyi jövedelemadó és a társasági adó - jelentette ki hétfőn Ioana Petrescu pénzügyminiszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ioana-petrescu
Ioana Petrescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. október 28., 07:07
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis, a fő román jobboldali ellenzéki szövetség államelnök-jelöltje azt állította, hogy a Victor Ponta vezette baloldali kormány adóemelésre készül, és 2015-ben a kormány progresszív adóztatási rendszert vezethet be, hogy pótolja a választási kampányban különböző támogatások címén elköltött mintegy 15 milliárd lejt.

Petrescu leszögezte, hogy az adók nem emelkednek, sőt a kormány 2015-ben is alkalmazni fogja a munkáltatói nyugdíjjárulék 5 százalékpontos csökkentését, ami október 1-től lépett hatályba.

Romániában egységesen 16 százalék az szja és a társasági adó.

A Ponta vezette kormány tavaly szeptemberben 9 százalékra csökkentette a péktermékek esetében az áruforgalmi adót, amely egyébként 24 százalék. Ponta a hétvégén bejelentette, hogy a jövő évben a gyümölcsök és a zöldségek esetében is kedvezményes áfát terveznek bevezetni.

A balközép kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) 2012-ben azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy jövedelemarányos progresszív adózási rendszert vezet be úgy, hogy a legmagasabb adókulcs továbbra is 16 százalék marad, az alacsonyabb jövedelműek számára pedig 12, illetve 8 százalékos adókulcsot állapítanak meg.

A Hotnews hírportál pénzügyminisztériumi forrásokból úgy értesült, hogy ennek a gyakorlatba való átültetése érdekében számításokat végeznek, de a legoptimistább változat szerint is csak 2016-tól jöhet szóba a többlépcsős adórendszer alkalmazása.

Egyes pénzügyi elemzők, üzletemberek és befektetők is megfogalmazták korábban aggályukat, hogy a Ponta-kormány, a választási kampányban tett túlköltekezése miatt, a jövő évben nem tudja teljesíteni az államháztartási hiánycélt, és adóemelésre kényszerül.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."