Emelik az egészségügyben dolgozók bérét

Január 1-től mintegy 300 ezer orvos, asszisztens és szociális munkás bérét emeli a kormány - jelentette be kedden Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Orvos-uh
Többet keresnek majd az egészségügyben dolgozók
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 05., 08:01
0 hozzászólás. 

A kormány kedden döntött a béremelésről, amelyről korábban hosszas tárgyalásokat folytatott az egészségügyben dolgozók érdekeit védő szakszervezetekkel. Korábban úgy tervezték, hogy csak az 1 500 lejnél kevesebbet kereső dolgozók bérét emeli a kormány.

A szakszervezetek nyomására a kabinet végül úgy döntött, hogy a minimálbérrel alkalmazott személyek a jövő évben két részletben összesen 150 lejes béremelést kapnak. Előbb januárban kapnak 75 lejes béremelést, majd július 1-től újabb 75 lejjel nő a fizetésük. A többi dolgozónak január 1-től 100 lejjel növekszik a bruttó alapbére. A kétféle emelés mintegy 300 ezer orvost és asszisztenst, valamint szociális munkást érint.

A szakszervezetek nagyszabású tüntetést helyeztek kilátásba, ha a kormány nem teljesíti kérésüket. Ennek a megmozdulásnak az elmaradását október 30-án jelentették be, amikor megállapodtak a kormánnyal a béremelésről.

A román orvosi kamara vezetői elégedettek a kabinet döntésével, de további lépéseket várnak, így például a magánpraxisból származó jövedelem szabályozását, ami tovább növelheti az orvosok jövedelmét.

Az orvosi kamara adatai szerint az Európai Unióban a romániai kezdő gyakorló orvosok kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót visznek haza.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."