Johannis az amnesztiatervezet elvetését sürgeti

A parlament azonnali összehívását követelte csütörtökön Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfőtől Klaus Johannis.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis12
Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 13., 14:54
0 hozzászólás. 

Az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje annak érdekében kérte ezt, hogy még az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt a törvényhozók elvessék a korrupt politikusoknak kedvező amnesztiatervezetet. Johannis szerint ellenfele csak így bizonyíthatja be, hogy a korrupcióellenes harc folytatására tett ígéretei nem csak a választók megtévesztését szolgálják.

Az ACL államfőjelöltje az kérte a PSD elnöki tisztségét is betöltő Pontától, hasson oda, hogy a parlament pénteken utasítsa el a szociáldemokraták tavaly óta "jegelt" amnesztiatervezetét, ugyanakkor a törvényhozók adják ki az igazságszolgáltatásnak valamennyi meggyanúsított társukat, függetlenül attól, melyik pártban politizál az illető.

A PSD tavaly decemberben akart amnesztiatörvényt elfogadtatni a parlamentben, de a végszavazást elhalasztották, miután akkori koalíciós partnerük, a Nemzeti Liberális Párt bejelentette, hogy nem támogatja a jogszabályt. Az ellenzék azzal vádolta a PSD-t, hogy korrupt politikusainak, köztük Adrian Năstase volt kormányfőnek, akar mentőövet dobni az amnesztiatörvénnyel.

Johannis az államfőjelöltek szerda esti televíziós vitáján azt jósolta, hogy az elnökválasztás után a PSD azonnal napirendre tűzi a választások miatt félretett amnesztiatervezetet, és Ponta első államfői ténykedése az lesz, hogy kihirdeti ezt a jogszabály. Johannis már a televíziós vitán is a parlament összehívását sürgette, de a szociáldemokrata jelölt nem reagált kezdeményezésére, csak azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek is vannak korrupcióval vádolt politikusai.

Csütörtöki sajtóértekezletén Johannis azt állította: Ponta "akkor is hazudott" kettejük tévévitáján, amikor azt állította, hogy a német törvények nem teszik lehetővé, hogy a külképviseleteken kívül másutt is román szavazóköröket szervezzenek Németországban.

Rámutatott: az országos választási iroda is több ízben jelezte, hogy nincs törvényi akadálya újabb külföldi választókörök megnyitásának, de szerinte a Ponta-kormány szándékosan korlátozza a külföldön élő román állampolgárokat abban, hogy választójogukkal élhessenek.

Az elnökválasztás első fordulójában több nyugat-európai országban sorok alakultak ki a román szavazóköröknél és sok román állampolgárnak nem sikerült leadnia voksát. A külföldön leadott 160 ezer szavazat több mint nyolcvan százalékát a jobboldali jelöltek kapták, míg Ponta a voksok 16 százalékát szerezte meg.

Országos összesítésben Ponta a voksok 40, míg Johannis a szavazatok 30 százalékát kapta az első fordulóban.

Vasárnap döntünk arról, melyikük legyen a tíz év után távozó Traian Băsescu államfő utóda.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."