Őrizetbe vennék Markót

Az RMDSZ-es képviselő őrizetbe vételének engedélyezését kéri az ügyészség.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

MarkoAttila
Markó Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 24., 06:41
0 hozzászólás. 

A korrupcióellenes ügyészség pénteken Markó Attilának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjének őrizetbe vételét és előzetes letartóztatását kérte a parlamenttől - derült ki a vádhatóság közleményéből.

Az ügyészség már pénteken reggel közölte, hogy bűnvádi eljárást indít a képviselő ellen hivatali visszaélés gyanújával. Markó Attila tagja volt annak a restitúciós bizottságnak, amely 2011-ben az ügyészség szerint jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy egy telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték. Az ügyben többek között a szervezett bűnözés ellenes vádhatóság főügyészét, Alina Bicát is őrizetbe vették, aki akkor szintén a bizottság tagja volt.

A törvények szerint törvényhozót csak a parlament engedélyével tartóztathat le az ügyészség.

A közlemény szerint a testület a 2011. március 15-i ülésén döntött az ügyészség által törvénytelennek tartott kárpótlásról. A vádhatóság szerint ezáltal 263 millió lej kárt okoztak az államnak.

Markó Attila az egyik közösségi oldalon közzé tett bejegyzésében leszögezte, hogy "semmi köze nincs a Bica-féle cirkuszhoz", nem is vádolják bűnrészességgel. Hozzátette: az állítólagos érintetteket, vagyis a kárpótolt személyeket nem ismeri, mind a neveket, mind az összefüggéseket a médiából maga is most először hallotta. Úgy vélte, hogy ellene a vád pusztán az, hogy a restitúciós hatóság keretében működő központi kártérítési bizottság tagja volt, amikor a szóban forgó döntés született.

"Mindaddig amíg a hatóság elnöke, négy alelnöke, és az igazságügyi minisztérium képviselője (akik 6 személyt jelentenek a 11 tagú bizottságból) helyesnek minősített bármit az ülésenként amúgy sok száz vagy ezernél is több ügyben, addig nekem sem minőségem, sem pedig értelme nem volt azt megkérdőjelezni. A bizottság elé amúgy is csak egy táblázat került, nem a dossziék" - írta a képviselő.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."