Országos » Gazdaság

Tőkés: 89-ben Ceaușescut, 2014-ben Pontát sikerült megbuktatni

Az 1989-es és a 2014-es év között vont párhuzamot Tőkés László, a 25 évvel ezelőtti forradalom kirobbantója az évfordulós rendezvényeket beharangozó sajtótájékoztatón.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

TokesLaszlo1
Tőkés
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. december 12., 12:34
0 hozzászólás. 

„1989-ben Nicolae Ceaușescu ellen, 2014-ben Victor Ponta ellen fogtunk össze. Mindkettőt sikerült megbuktatni" - vonta le a következtetést a kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom és a Victor Ponta miniszterelnök vereségével végződött novemberi elnökválasztás összevetéséből a lelkész-politikus. Megjegyezte, akkor is most is a jó ügy egyesítette a románokat és a magyarokat, a különböző vallásfelekezeteket. „A rendszerváltozás útján kellene együtt továbbhaladnunk" - tette hozzá.

Az évforduló legnagyobb ajándékának minősítette Tőkés László az elnökválasztás eredményét, Klaus Johannis győzelmét. Ez szerinte a rendszerváltozás újabb szakaszát nyithatja meg Romániában.

Johannisról óvatos optimizmussal nyilatkozott. „Azt reméljük, hogy partnere lesz az egész országnak, és a magyar közösségnek is" - fogalmazta meg. A magyar közösség szerinte egy olyan rendszer kialakításában számít a megválasztott elnök támogatására, amelyben „nélkülünk nem döntenek rólunk".

Tőkés László elmondta, az általa szervezett évfordulós megemlékezések sora Brüsszelben indult, majd Budapesten, Temesváron, Nagyváradon és Szilágymenyőben folytatódik. A helyszínek kiválasztásával azt kívánták üzenni, hogy a diktatúra bukása egyszerre volt romániai, magyar és európai ügy.

Hozzátette, a különböző helyszíneken olyan rendszerváltókkal fog együtt ünnepelni, mint Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Németh Zsolt, valamint Sali Berisha, volt albán államfő. A temesvári rendezvényeken Áder János köztársasági elnök és Sali Berisha lesznek jelen.

Tőkés László újságírói kérdésre történelemhamisításnak minősítette, hogy a temesvári hivatalos ünnepségek idén is nélküle zajlanak. Hozzátette, személyének és a temesvári református közösségnek az évről-évre történő mellőzése immár szomorú valóság számára.

„Új fejezetet kell nyitni az emlékezetpolitikában is, és a dolgokat a helyükre kell tenni. (...) Remélem, megtaláljuk ennek is a módját" - jelentette ki nagyváradi sajtótájékoztatóján Tőkés László.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."