Folytatódik az Első otthon lakásvásárlási program

A kormány 2,5 milliárd lejben állapította meg a hitelgarancia keretet. A kormány a szerdai ülésén döntött erről.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ElsoOtthonProgram
Kedvezményesen vehetsz lakást
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 15., 08:00
0 hozzászólás. 

A program folytatása mellett arról is döntés született, hogy a bankok számára tavalyra megállapított, és megmaradt államilag garantált hitelkeretet felhasználhatják az idén is.

Az országos állami garanciaalap 2009 és 2014 között mintegy 126 200 lakás vásárlására nyújtott hitelgaranciát, a finanszírozás értéke 4,8 milliárd euró volt. Tavaly az első kilenc hónapban 20 500 lakás megvásárlására biztosítottak állami garanciát, a szerződések értéke 736 milliárd euró volt.

A program lényege az, hogy az első otthonukat megvásárolni akaró fiatalok bankokhoz fordulhatnak kedvezményes hitelért. Öt százalékos előleget kell fizetniük, ami a normális jelzáloghitelek esetében magasabb. 2013-tól csak lejalapú államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak a program résztvevői, azelőtt az euró jelzáloghiteleket is támogatta az állam.

A programot azért indította 2009-ben az Emil Boc vezette akkori jobboldali kormány, hogy ösztönözze az ingatlanpiacot, amelyet súlyosan érintett a nemzetközi gazdasági válság. A 2012 májusa óta kormányzó Victor Ponta balközép kormánya megszakítás nélkül folytatta a lakáshitel programot.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."