Elfogadták az odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól törvényt

A törvény lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Parlament-belso-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 26., 06:58
0 hozzászólás. 

A fizetés helyetti teljesítés törvényét kezdeményező Daniel Zamfir, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a - sajtó által "odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól" szlogennel emlegetett - törvény mintegy 800 ezer, törlesztési gondokkal küzdő romániai jelzáloghiteles számára biztosít menekülési alternatívát az adósságcsapdából.

A jogszabály a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.

A bankszövetség szerint az intézkedés valójában nem szociális jellegű, mert nem segít az adósoknak megőrizni lakásukat, hanem az ingatlanspekulánsoknak kedvez, akik 2008 előtt az árak további növekedését feltételezve vettek fel hatalmas hiteleket ingatlanprojektekre, most pedig megszabadulnak adósságuk jelentős részének visszafizetési kötelezettségétől.

Nicolae Cinteza, a Román Nemzeti Bank bankfelügyeleti igazgatója szerint a törvény akár bankcsődöket is okozhat, de legalábbis "megöli a hitelezést". Azt jósolta, a bankok a mostani 15 százalékról, legalább 40-45 százalékra fogják növelni az ingatlanhitelekhez megkövetelt minimális önrészt.

A bankszféra ellenérveit figyelmen kívül hagyva a képviselőház gyakorlatilag egyhangúlag (egyetlen ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett) szavazta meg szerdán a fizetés helyetti teljesítés törvényét. A jogszabály hatályba lépéséhez már csak Klaus Johannis államfő aláírására van szükség.

A bankszövetség már korábban jelezte: ha nem sikerül meggyőznie az államfőt, hogy visszaküldje a törvényt megfontolásra a parlamentnek, az alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály érvénytelenítése reményében.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."