Bírságot fizet a cigányozó temesvári polgármester

Nicolae Robura, Temesvár polgármesterére a gazdag cigányokhoz intézett ironikus felhívásáért szabtak ki bírságot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

NicolaeRobu
Nicolae Robu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 24., 07:50
0 hozzászólás. 

Robut az országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) marasztalta el egy Facebook-bejegyzése miatt, amelyben felszólította a gazdag cigányokat, hogy "ne aranyfogaikat, pecsétgyűrűiket, aranyláncaikat és drága autóikat mutogassák, hanem inkább a vagyoni helyzetükkel arányos adó befizetését igazoló elismervényekkel büszkélkedjenek".

A polgármester felidézte, hogy már korábban is a romák "modernizálódását" szorgalmazta, amikor arra kérte őket, tüntessék el épületeikről a tornyocskákat és az egyéb giccses díszítményeket.

Robu bejegyzése élénk vitát, számos rasszista reagálást váltott ki a közösségi portálon. A városvezető később tompítani próbálta első bejegyzése élét és rámutatott: tradicionalista, nem pedig elmarasztaló módon írta le a "cigány" szót, amelyet romák maguk is használnak identitásuk megjelöléseként.

A CNCD azonban diszkriminációnak minősítette Robu megszólalását, és nem azért, mert a cigány szót használta a roma helyett. A nyilvános megszólalás ellenséges, uszító hangulatot kelt, rossz ízlésű, gazdag és adókerülő emberekként jelenítve meg a roma közösséget a diszkriminációellenes testület szavazattöbbséggel hozott határozata szerint. A polgármester bírósági úton próbálta elérni a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését, de nem járt sikerrel.

Bár Robu fellebbezhetne az ítélőtábla határozata ellen, azt mondta, nem teszi: inkább kifizeti a - havi fizetése felét kitevő - bírságot, mert belátja, hogy a roma közösség egésze sértésnek veheti azt az iróniát, amellyel néhány társuk kihívó viselkedését bírálta.

A temesvári polgármester egy másik, romákkal összefüggő ügyben is pert vesztett a napokban. Temesváron néhány éve közfelháborodást váltott ki és utcai demonstrációhoz vezetett, hogy a - városban hatalmas ingatlanvagyonra szert tett Carpaci-család tulajdonába került - Mühle-házat, a város egyik legpatinásabb villáját a roma klán félig lebontatta és tető nélkül hagyta tönkremenni, hogy mást építsen a helyére. A tüntetés nyomán a városháza jogi úton próbálta kikényszeríteni az épület helyreállítását, de múlt héten a pert jogerősen elvesztette

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."