A DNA tiltakozik a büntetőeljárási törvény módosítása ellen

A tervezett módosítás értelmében a gyanúsítottakat a jövőben nem lehetne előzetes letartóztatásba helyezni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Parlament-belso-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 01., 06:05
0 hozzászólás. 

A kormánypárti, szociáldemokrata Șerban Nicolae szenátor által kidolgozott módosítás az előzetes letartóztatás helyett a "szigorú elzárás" intézményét vezetné be, amely csak az erőszakos bűncselekmények elkövetőire vonatkozna. A módosítás a bírósági felügyelet szabályait is módosítaná, így a súlyos bűncselekmények elkövetéséért is legfeljebb 180 napig lehetne valakit így ellenőrizni a jelenleg hatályos két év helyett. Ezenkívül a bilincselés lehetőségét is csak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire korlátoznák.

Az elmúlt hetekben számos politikus, üzletember és egyéb befolyásos ember ellen indult korrupció gyanújával vizsgálat, sokukat közülük előzetes letartóztatásba helyeztek.

A keddi ügyészségi állásfoglalás szerint nincs szükség egy ilyen új elővigyázatossági intézkedésre, mert az szerintük csak arra szolgál, hogy a korrupciós és adócsalási bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottakat ne lehessen előzetes letartóztatásba helyezni.

A törvénymódosítás esetleges elfogadása után az előbbi két bűncselekmény gyanúja miatt a DNA senkit se helyezhetne előzetes letartóztatásba, függetlenül attól, hogy a bűncselekmény mennyire súlyos, vagy a feltételezett elkövető mekkora veszélyt jelent. Az ügyészség szerint ez szakítást jelentene a jelenlegi büntetőeljárási törvény szemléletével.

Kedden a szenátus jogi bizottságának kellett volna tárgyalnia a módosító indítványt, de a testület az április 12-i ortodox húsvét utáni időszakra halasztotta a véleményezést.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."