Ponta visszaszólt az oroszoknak

Románia a NATO megbízható partnere, és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor-Ponta13-uh
Pont szólt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 09., 10:27
0 hozzászólás. 

Ezt jelentette ki szerdán Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy országa a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő azt állította: Románia fokozatosan az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává válik az orosz határ közelében, és ezzel kockára teszi a térség stabilitását csak azért, hogy "jobb színben tűnjön fel a tengerentúli stratégák szemében".

Az orosz külügyi szóvivő azt sérelmezte, hogy a bukaresti kormány NATO-nehézfegyverzet befogadására készül, és növelni akarja a külföldi fegyveres egységek számát az országban. Úgy vélte, Románia ezáltal nyilvánosan fittyet hány a NATO és Oroszország közötti 1997-es megállapodásra, amelynek értelmében az észak-atlanti szövetség kötelezettséget vállalt, hogy nem telepít jelentős harcoló egységeket új tagországainak területére.

"Románia a NATO tagországa, és csak olyan döntéseket hoz, amelyeket a NATO illetve saját biztonsága szempontjából helyesnek és időszerűnek tart" - idézte Victor Pontát az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott kormányközlemény. A miniszterelnök leszögezte: országa elítéli az "Orosz Föderáció ukrajnai erőszakos cselekményeit".

Ponta üdvözölte, hogy a NATO is reagált az orosz külügyi szóvivő kijelentésére. A média szerint Carmen Romero, az észak-atlanti szövetség helyettes szóvivője azt közölte: a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán, és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől.

Romero szerint Oroszország megsértette a nemzetközi jogot és nem tartotta tiszteletben a NATO-val kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

"Az orosz hatóságok továbbra is megalapozatlan, provokatív kijelentéseket tesznek, amelyek nem segítenek abban, hogy Európa kiszámítható és stabil legyen" - idézték a NATO helyettes szóvivőjét a hírforrások.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."