Magyar táblát kapott a Körös

Magyarul is kiírta a Sebes-Körös folyó nevét az EMNP Bihar megyei szervezete egy nem rég átadott nagyváradi híd egyik hídfőjénél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SebesKorosMagyarTabla
Engedélyt nem kértek a tábla kihelyezésére
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 13., 05:59
0 hozzászólás. 

A párt helyi vezetői kedden a sajtó jelenlétében hajtották végre a polgári engedetlenségi akciót. A folyó nevét románul közlő tábla alá a hivatalossal megegyező külalakú magyar táblát helyeztek ki.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a többi hídfőre is kihelyezze a magyar feliratokat.

A politikus hozzátette, mind a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény, mind a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája előírja, hogy a földrajzi neveket a kisebbségek nyelvén is ki kell írni. Noha Románia mindkét egyezményt ratifikálta, a nagyváradi magyarság számára az önkormányzat nem biztosítja ezt a jogot.

A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: engedélyt nem kértek a tábla kihelyezésére, és ha a hatóságok bírságot rónának ki emiatt, állnak elébe.

Az EMNP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) évek óta küzd azért, hogy a 24,5 százalékban magyarok által lakott Nagyváradon kerüljenek ki a magyar utcanévtáblák. Ilie Bolojan, Nagyvárad liberális párti polgármestere egy múlt héten adott interjúban elmondta, az utcanevekre vonatkozó jelenlegi önkormányzati határozat egyelőre csak a magyar "utca", és "tér" szavak kiírására vonatkozik, és nem teszi lehetővé az utcanevek lefordítását, de nem tartotta lehetetlennek, hogy a későbbiekben az utcanevek is megjelenjenek magyarul.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."